Skip to main content
Please wait...

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

(28, Sep 2018)

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u srijedu je boravila delegacija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predvođena ministrom Elvirom Kazazovićem.

Na sastanku s predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, resornim ministrom Damirom Žugom i direktoricom Pedagoškog zavoda Dikom Makotom razgovarano je o projektima koje resorno ministarstvo Kantona Sarajevo podržava u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kao i o stanju i potrebama u oblastima obrazovanja, mladih i nauke na području ovog kantona.

Ministar Kazazović naglasio je da ova posjeta predstavlja nastavak uspješne saradnje dvije vlade i dva resorna ministarstva u okviru koje je realizovan niz projekata u oblasti obrazovanja i mladih.
S tim u vezi, posebno je istaknut projekat uvođenja e-dnevnika u školama na području BPK Goražde koji bi se trebao početi realizovati uskoro, kao i projekat škole plivanja za učenike osnovnih škola čija realizacija će započeti ove školske godine.

– Cilj nam je da svi projekti koje mi implementiramo u Kantonu Sarajevo koji su direktno namijenjeni za učenike, a to su projekti škole skijanja, škole plivanja, škole planinarstva i besplatne škole u prirodi, mogu zajedno sa djecom iz Kantona Sarajevo koristiti i učenici iz škola Bosansko-podrinjskog kantona. Mislim da će ta saradnja dati značajne rezultate i da će povezati još više ova dva kantona – naveo je ovom prilikom ministar Kazazović.
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga naveo je da se ova saradnja zasniva na Sporazumu o saradnji između vlada KS i BPK-a, kao i sporazuma o saradnji između resornih ministarstava dva kantona koja je do danas rezultirala realizacijom značajnog broja projekata na području BPK Goražde.

Na sastanku su dogovoreni i novi projekti.

– Ono što danas možemo sa velikim zadovoljstvom da najavimo jeste da smo dogovorili sa resornim ministarstvom Kantona Sarajevo, da od ove školske godine svi učenici u četvrtom razredu BPK-a moraju proći petodnevnu školu plivanja u Sarajevu, na Olimpijskom bazenu na Otoci – rekao je ministar Žuga.
On je iskazao zahvalnost ministru Kazazoviću na dosadašnjoj saradnji te također najavio da bi obuka nastavnika u okviru projekta e-dnevnika trebala početi već u januaru 2019. godine.
Nakon sastanka, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na čelu s ministrom Elvirom Kazazovićem obišli su, u pratnji ministra Damira Žuge, srednje i osnovne škole u Goraždu te uručili određenu opremu koja će se u ovim školama koristiti u narednom periodu.

U Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ predstavnici ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajeva predstavili su i projekat „Learning by Doing“ – Učenje kroz rad finansiran iz IPA fondova. Cilj projekta "Learning by Doing“ u kojem iz Bosne i Hercegovine učestvuju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zajedno sa Privrednom komorom KS, jeste poboljšanje kapaciteta svih relevantnih srednjih stručnih obrazovanja i obuka (VET) aktera kroz ojačavanje regionalnih, nacionalnih i transnacionalnih partnerstava.

Predstavljanjem navedenog projekta u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ otvara se mogućnost saradnje na sličnim projektima kako bi se olakšao proces tranzicije obrazovanja i treninga za rad, smanjila nezaposlenist mladih i postigla ravnoteža između razvoja vještina i potražnje za radnom snagom.

Slika