Skip to main content
Please wait...

Održana je interaktivna radionica u okviru projekta "Learning by Doing"

(31, Jan 2018)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo su organizovali 24.1.2018. godine četvrtu po redu interaktivnu radionicu u okviru Projekta „Learning by Doing“ – “Učenje kroz rad”.

U projekat je uključeno 14 država i 24 partnera sa područja dunavskog regiona koji će realizacijom ovog projekta razvijati saradnju obrazovnih institucija, privrednih komora i privatnog sektora te napraviti strateške puteve za modernizaciju srednjeg stručnog obrazovanja.

Radionica je nastavak aktivnosti predviđene navedenim projektom i radionice koja je održana 25. oktobra 2017. godine. u cilju kreiranja zajedničke vizije „idealnog“ WBL u VET sistemu orijentisanog na firme i praktičan rad učenika. Učesnicima projekta, predstavnicima škola i kompanija te predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Privredne komore KS su predstavljeni zaključci sa prethodne radionice kako bi se usaglasio konačan tekst vizije usmjerene na rad i zapošljavanje, te veću saradnju sektora obrazovanja, privrede i privrednih subjekata na planu obrazovanja kadra koji je potreban tržištu rada.

Voditeljica radionice je bila magistrica Amina Isanović Hadžiomerović, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Ove radionice ujedno predstavljaju prvi korak za izradu dugoročne strategije za efektivniju modernizaciju WBL sistema u VET system u Kantonu Sarajevo.

Cilj projekta "Learning by Doing“ u kojem iz Bosne i Hercegovine učestvuju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zajedno sa Privrednom komorom KS, jeste poboljšanje kapaciteta svih relevantnih srednjih stručnih obrazovanja i obuka (VET) aktera kroz ojačavanje regionalnih, nacionalnih i transnacionalnih partnerstava.Na taj način bi se olakšao proces tranzicije obrazovanja i treninga za rad, smanjila nezaposlenost mladih i postigla ravnoteža između razvoja vještina i potražnje za radnom snagom.

Na radionici su utvrđeni naredni koraci i aktivnosti koje je potrebno realizovati u okviru projekta.

Projekat “Učenje kroz rad” sufinansiran je iz fondova Evropske unije (ERDF, IPA) u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Ukupan budžet iznosi 2,3 miliona eura. Projekat je započeo 1. januara 2017. godine i trajat će do 30. juna 2019. godine.
Za više informacija molimo vas posjetite: www.interreg-danube.eu/learning-by-doing

Slika