Skip to main content
Please wait...

Osnovci iz OŠ "Vrhbosna" osvojili nagradu na takmičenju u robotici u Šangaju

(23, Nov 2017)

Ekipa Osnovne škole „Vrhbosna“ iz Sarajeva je na Svjetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER) osvojila nagradu za najbolji timski video.

U kategoriji najbolji timski video nagradu je osvojila OŠ „Vrhbosna“ iz Sarajeva, a za najkreativniji video je nagrađena OŠ „Suljo Čilić“ iz Jablanice.

Osnovnu školu "Vrhbosna" na Svjetskom takmičenju u edukacijskoj robotici u Šangaju predstavljali su učenici Galib Pleho, Abdullah Išerić i Halima Išerić pod mentorstvom nastavnika informatike Asmira Zimića.

Svjetsko takmičenje u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER) se od 2002. godine održava u Kini, a u posljednje četiri godine na njemu učestvuje 20-ak zemalja iz cijelog svijeta. Na svjetsko takmičenje dolaze najbolje ekipe u tri starosne grupe– niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a takmiče se u više kategorija. Ove godine na svjetskom takmičenju su učestvovale dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine, tri ekipe iz Hrvatske i jedna ekipa iz Srbije.

WER video kategorija je posebno zanimljiva jer timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici. Nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolje editirani video.

U Šangaju se ove godine na jednom mjestu okupilo oko 3000 timova, odnosno oko 8000 učenika i učenica. Uz njih su na takmičenju bili mentori, roditelji i posjetitelji.
Ovim putem Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo čestita timu iz OŠ "Vrhbosna" na postignutom uspjehu na Svjetskom takmičenju u edukacijskoj robotici u Šangaju.

Odlazak učenika na takmičenje podržali su Vlada Kantona Sarajevo, Gradska uprava Grada Sarajeva, Općina Stari Grad, te privatne firme Barsa d.o.o. Goražde, A-NET d.o.o. Sarajevo, ST Consulting d.o.o. Sarajevo i NGS d.o.o. Sarajevo.

Slika