Skip to main content
Please wait...

Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT)

(28, Apr 2017)

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo učestvovali su u obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacionim (IKT) tehnologijama, koji se ove godine širom svijeta slavio 27. aprila 2017. godine, u organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD). CPCD je kroz svoj SMART Resursni centar organizovao cjelodnevni edukativni program za preko 100 učenica osnovnih i srednjih škola. Brojne ekspertice IKT industrije održale su inovativne radionice na kojima su sa učenicama i studenticama koje su zainteresovane za IT edukaciju radile na aktualnim temama iz ove oblasti, a poseban događaj predstavljao je i tzv. „Razgovor sa ICT eksperticama“ na kojem su djevojke imale priliku da čuju koje prednosti nudi odabir karijere u tehnološkim naukama i na kojem su čuli radna iskustva žena iz navedene oblasti, te brojne korisne savjete za budući odabir karijere. Učesnice su od ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade zatražile intenzivniju angažiranost na upotrebi IKT u nastavi kao i na inoviranju nastavnih planova i programa predmeta Informatika, posebno dio koji se odnosi na programiranje, te provođenju on-line sedmice učenja u svim školama na području Kantona Sarajevo.
Prema EU procjenama veće zapošljavanje žena u IKT-u rezultiralo bi značajnim povećanjem godišnjeg EU BDP-a za 9 milijardi eura, pri čemu u EU trenutno radi samo 30% žena u ovoj oblasti. Pored toga, poznate su i procjene da će u Evropi do 2020. godine u IKT industriji biti oko 825.000 neupražnjenih radnih mjesta. Iako se u posljednjim godinama osjeti značajan rast ženske populacije u formalnom obrazovanju u tehnološkim naukama, neophodno je uložiti dodatne napore pri popularizaciji IKT sektora među učenicama i studenticama i pokušati prevladati stereotipe da je zaposlenje u tehničkim naukama i IKT sektoru „muški posao“.
U cilju podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono-komunikacionih tehnologija i promicanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT sektoru, CPCD kroz svoj SMART RC, zajedno sa partnerima Microsoft, Academy 387, Authority Partners, Nest71, HUB 387, Mistral Technology i SPARK na navedeni dan organizovao je niz edukativno-informativnih događaja sa već etabliranim ženama iz ICT domene. Pored toga, planirana je specijalna IT edukacija samo za djevojke koja će se realizovati u maju.
Učenice 7c osnovne škole „Osman Nakaš“ su istakle: „Odavde idemo sa jako lijepim utiscima, jako smo inspirisane. Poslije ovih edukacija imamo želju da se dalje obrazujemo u sferi ICT-a pa čak i da posao tražimo. Jako je lijepo da se organizuju ovakve radionice.“

Slika