Skip to main content
Please wait...

Održana naučno-stručna konferencija pod nazivom „Značaj tehničke kulture za obrazovanje mladih“

(19, Jan 2017)

18.01.2017. godine, u Parlamentarnoj skupštini BiH, održana je naučno-stručna konferencija pod nazivom „Značaj tehničke kulture za obrazovanje mladih“. Cilj konferencije je podizanje svijesti o značaju tehnike i informacionih tehnologija za razvoj realnog sektora koji je osnov opstanka i razvoja države te ukazivanje na probleme u razvoju ove oblasti.
Organizator konferencije je Udruženje tehničke kulture Novi Grad-Sarajevo, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Podršku održavanju konferencije dali su i Premijer KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo privrede, zatim akademska zajednica, Univerzitet u Sarajevu, Elektrotehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Mašinski fakultet i Građevinski fakultet, brojne druge organizacije, kao i ministarstva obrazovanja i nauke drugih kantona i Vlade Brčkog distrikta.
Na konferenciji je prisustvovalo 300 učesnika, među kojima je bilo preko dvadeset univerzitetskih profesora, zvanica iz svih dijelova BiH uključujući predstavnike vladinih i nevladinih organizacija.

U uvodnom dijelu konferencije, učesnicima su se obratili:
- Zlatko Horvat, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH, koji je ujedno i otvorio konferenciju
- Ana Babić, predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo
- Azemina Njuhović, pomoćnica ministra Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS
- Prof.dr. Majda Čohodar-Husić u ime rektorata Sarajevskog univerziteta
- Prof.dr. Fatih Destović, dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu
- Prof.dr. Izet Bijelonja, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu
- Prof.dr. Mustafa Hrasnica, dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu,
- Zdravko Petrović, ispred Zajednice tehničke kulture BiH

Predavači na naučno-stručnoj konferenciji:
- Prof.dr. Džemo Tufekčić, profesor emeritus
- Prof.dr. Jasna Bajraktarević, profesorica na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu
- Prof.dr. Samim Konjicija, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu
- Prof.dr. Hazim Bašić, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu
- Prof.dr. Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu
- Marija Naletilić, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH

Na konferenciji koja je bila tematskog karaktera, na prijedlog Organizacionog odbora usvojeni su sljedeći zaključci sa preporukama:
1. U toku osnovnog i srednjeg obrazovanja potrebno je intenzivnije raditi na motivaciji učenika i mladih, kako bi nakon završetka osnovne škole upisali stručne-tehničke škole, a zatim se opredjeljivali za upis na tehničke fakultete, a sve sa ciljem razvoja inžinjerstva i privrede Bosne i Hercegovine.
2. Potrebno je da predmeti informatika, strani jezik i tehnička kultura, imaju adekvatan tretman u osnovnom obrazovanju.
3. U okviru nastavnog plana i programa Tehničke kulture, sa tendencijom na izučavanje „Saobraćajne kulture“, odnosno kroz uvođenje posebne discipline, potrebno je znatno više prostora posvetiti izučavanju problematike sigurnosti saobraćaja, kako bi se kod mladih razvila kultura ponašanja u saobraćaju još od ranih godina.
4. Neophodno je opremiti kabinete informatike, tehničke kulture i tehničkih stručnih predmeta adekvatnom savremenom opremom u cilju što bolje i kvalitetnije realizacije nastavnog procesa usklađenog sa savremenim trendovima.
5. Jačati kompetencije nastavnika u osnovnim školama i profesore u srednjim školama koji će motivirati učenike i mlade da se opredijele za tehnička usmjerenja, te ih usmjeravati ka tehničkim fakultetima.
6. Potrebno je uvesti stalno i kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika i profesora kroz kurseve, seminare i druge oblike stručnog usavršavanja.
7. Uraditi temeljitu analizu postojećih Nastavnih planova i programa predmeta Tehnička kultura i Informatika u osnovnim školama, te segmente Nastavnog plana i programa u tehničkim srednjim školama i uraditi njihovu izmjenu u skladu sa ishodima učenja i u skladu sa UN ciljevima održivog razvoja.
8. Uvesti sistem „dualnog obrazovanja“, gdje bi srednje škole i fakulteti svoje učenike odnosno studente, u saradnji sa privrednim sektorom, praktično pripremali za tržište rada.
9. U osnovnim i srednjim školama, u okviru tehničkih stručnih predmeta i Tehničke kulture i Informatike, intenzivnije raditi na vannastavnim aktivnostima i na taj način razvijati ljubav prema tehničkim disciplinama kod učenika i mladih.
10. Organizirati razna takmičenja iz tehničkih oblasti, sajmove inovacija, festivale tehničke kulture, i razne druge manifestacije, uz uključivanje privrednog sektorom, gdje mladi mogu predstaviti svoje ideje, inovacije, radove i pokazati svoj talenat.
11. Sistemski planirati školovanje kadrova tehničkih usmjerenja u skladu sa potrebama tržišta.
12. Pozitivnim zakonskim rješenjima urediti pitanje rada svih aktera koji se bave promocijom tehničke kulture kao opće kulture i naučno-tehničkog stvaralaštva.

Zaključci će biti dostavljeni svim obrazovnim institucijama na prostoru cijele BiH sa ciljem ukazivanja potrebe za boljim statusom Tehničke kulture i općenito korištenja informacionih tehnologija u obrazovnom sistemu.
Organizacija konferencije se pokazala veoma uspješnom što su pokazale i reakcije učesnita te stoga je dogovoreno da se nastavi sa organizovanjem ovakvog tipa konferencije i u budućnosti.

Slika