Skip to main content
Please wait...

Proveden pilot projekat Eksterne mature u srednjim školama

(27, Apr 2016)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u saradnji sa UTIC-om i 34 srednje škole na području Kantona Sarajevo provelo je pilot projekat – „Eksterna matura“, za sve učenike četvrtih razreda, dana 25. i 26. aprila. Prvi dan učenici su testirani iz predmeta: bosanski, hrvatski, srpski jezik i kniževnost i matematika, a drugi dan iz engleskog jezika ili njemačkog jezika. Ministarstvo je intenzivno radilo na pripremama pilot projekta više od šest mjeseci kako bi ist bio adekvatno pripremljen. Eksterna matura provedena je na način, da je kompletan proces informatički podržan putem informacionog sistema (preuzimanje testova, preuzimanje rješenja, bodovanje, vrednovanje, unos podataka u Emis sistem, ispis rezultata, statistika itd.)
Saradnici u projektu su bili nastavnici osnovnih i srednjih škola, te profesori fakulteta koji su radili na izradi vodiča i testova za predmete. Očekivanja ministarstva od provođenjea pilot projekta su velika, počevši od samog toka provođenja pilot projekta gdje se željelo doći do podataka o spremnosti sistema da da da punu informatičku pripremu, da se vidi da li su emis koordinatori dovoljno educirani sa upravljanje procesima u sistemu, preko ocjene kvaliteta sadržaja vodiča odnosno pitanja na testu. Ministarstvo će u narednom periodu izvršiti analizu procesa i rezultata te na taj način detektovati aktivnosti kod kojih su se javljale poteškoće, s ciljem pravazilaženja problema i poboljšanja kvaliteta cijelog procesa eksternog vrednovanja u srednjim školama. S obzirom da je na terenu na licu mjesta vršen uvid u kompletnu organizaciju, ministarstvo je zadovoljno sa ozbiljnim pristupom škola, odzivom i ozbljnošću u pristupu nastavnika i učenika, odnosno pokazateljima da pripreme nisu bile uzaludne.
Rezultati pilot projekta eksterne mature (postignuti rezultati) putem informacionog sistema će biti obrađeni i dostupni do kraja dana i to sa podacima po svakoj školi, učeniku i predmetima koji su testirani. Testovi iz svih predmeta su vrednovani sa maksimalno osvojenih 10 bodova.

Slika