Skip to main content
Please wait...

RADIONICE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA „DRUGARI I JA SURAĐUJEMO"

(15, Mar 2016)

Predstavnici Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS organizirat će seriju od 4 radionice sa učenicima šestih i sedmih razreda osnovnih škola. Cilj ovih radionica je kreiranje i provedba sveobuhvatnog i efikasnog programa prevencije vršnjačkog nasilja u školama, koji bi rezultirao sistemskim promjenama na razini cijele škole. U prvoj fazi pilot projekta provest će se radionice sa učenicima svih VI i VII razreda s ciljem podizanja osjetljivosti i osviještenosti učenika za problem nasilja kroz povećanje svijesti o važnosti pravila razreda koja štite od zlostavljanja i pridržavanja tih pravila. Svrha radionica je da učenici rasprave i definiraju koja su ponašanja nasilna i nepoželjna u njihovom razredu, a koja poželjna ponašanja žele u svom razredu, kako bi jasno utvrdili razredne vrijednosti i pravila, kao i posljedice ponašanja koje su povezane sa vršnjačkim nasiljem.
Poučeni iskustvima zemalja u svijetu i regiji, koje su na osnovu svjetskih istraživanja osmislile i provele sveobuhvatne i efikasne programe prevencije međuvršnjačkog nasilja “svjesni smo da pilot projekat nema toliku snagu da u kratkom vremenskom periodu dovede do sistemske promjene, ali smatramo da predstavlja važan prvi korak u senzibiliziranju i aktiviranju cijele društvene zajednice” istakle su profesorice Dženana Hrustemović i Enida Hasanbegović prilikom prezentacije projekta na aktivu direktora.
Radionice će u prvoj fazi biti organizirane u 30 škola Kantona Sarajevo. Škole koje će učestvovati su škole sa velikim brojem učenika i koje nemaju zaposlenog psihologa.
Radionice će održavati studenti pete godine Odsjeka za psihologiju, uz saradnju razrednika pod supervizijom stručnog tima:
1. Enedina Hasanbegović - Anić, dr.sci., vanredni profesor na Katedri za Kliničku pishologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
2. Sandra Muratović, mr.sci. psiholog i psihoterapeut, Druga gimnazija Sarajevo
3. Lejla Osmanagić, školski psiholog, Mašinska tehnička škola u Sarajevu
4. Elma Omersoftić, školski psiholog, OŠ „Edhem Mulabdić"
5. Lisica Delila, magistar psihologije
6. Hajrija Ibrišagić, diplomirani psiholog, Centar za mentalno zdravlje Ilidža

Samo zajedno, kao dio zajedničkog sistema, možemo potaknuti razvijanje kvalitetnijih odnosa među djecom u cilju unapređenja njihove dobrobiti, ali i dobrobiti nastavnika koji rade sa njima. Stoga nam je vaša saradnja od neprocjenjivog značaja. Molimo vas da svojim aktivnim učešćem doprinesete uspješnosti radionica. Nadamo se da će ovo biti početak sistemskih mjera u smanjenju vrsnjačkog nasilja i drugih nepoželjnih oblika ponašanja u školama.