Skip to main content
Please wait...

Festival "Sarajevska zima 2016."

(20, Jan 2016)

U skladu sa tradicionalnom saradnjom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa organizatorima Sarajevske zime, tokom protekle dvije decenije, pozivamo Vas da povodom održavanja 32. Međunarodne kulturne manifestacije „Festivala Sarajevska zima 2016.“ i ove godine budete aktivni sudionici i date doprinos realizaciji ove manifestacije, koja traje od 07.02. do 21.03. tekuće godine.

Svečano otvaranje održat će se 07.02.2016.god. sa početkom u 13 sati na lokalitetu Bijele tabije i nastaviti se na trgu Baščaršije kod Sebilja, zatim u ulici Ferhadija do Trga fra Grge Martića, u Štrosmajerovoj ulici i ulicom Maršala Tita do trga Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Na ovom putu studenti Akademije likovnih umjetnosti, grupa 9 +, napravit će skulpture kojima će na umjetnički način pozvati sve građane da obilježe četiri stotine godina Shakespearea i Cervantesa.

Tim povodom, organizatori žele posebno predložiti formiranje velikog hora koji bi sačinjavali horovi osnovnih i srednjih škola i Univerziteta u Sarajevu te kulturno-umjetničkih društava i zajednica kao i horova nacionalnih društava i svih zainteresovanih za učešće u ovoj jedinstvenoj ceremoniji kreativnosti.
Rezervisane su sljedeće lokacije; Za najmlađe na trgu narodnog pozorišta, za učenike od 5. do 9. razreda trg Baščaršija i trg fra Grge Martića, za srednjoškolce od trga Baščaršije do Katedrale, za studente – ulice Štrosmajerova i Ferhadija do Vječne vatre i na trgu Oslobođenja za stariju populaciju kreativnih Sarajlija.

Na ovim lokacijama organizatori „Sarajevske zime 2016.god. žele animirati sve horove Sarajeva te sve muzičke i plesne grupe, da u vremenu od jednog do tri sata učestviju u ceremoniji otvaranja, svojim vlastitim kreacijama, inspirisanim temom DUŠA/Duša umjetnika – Duša grada.

Tokom dana otvaranja 07. i 08. februara, u sedam sarajevskih galerija bit će otvoreno sedam izložbi bosansko-hercegovačkih i svjetskih umjetnika.

Umjetnici iz Kine i SAD-a i Evrope, zajedno sa umjetnicima iz BiH priredit će za ceremoniju otvaranja, koncerte i književne večeri.
Pozivamo i plesne grupe iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, da uzmu učešće u manifestraciji.

Festival će raspisati konkurs od 07.02. do 15.03., na temu DUŠA/Duša umjetnika – Duša grada. Stručni žiri će donijeti odluku o nagradama u sljedećim oblastima; Muzika – kompozicija i interpretacija, književnost, vizuelna umjetnost – slikarstvo i novi mediji.

 

Slika