Skip to main content
Please wait...

Održana „Edukacija o ovisnostima“

(9, Oct 2015)

„Edukacija o ovisnostima“ naziv je projekta koji se i ove godine od 06. do 08.oktobra održava u Prvoj, Trećoj i Petoj osnovnoj školi. U projektu, koji je organizovalo Kulturno društvo „Stup“ učestvuje po devet najboljih učenika šestih, sedmih i osmih razreda iz deset osnovnih škola sa područja Ilidže.

„Nastojim da svojim predavanjima educiram djecu o njihovim osnovnim pravima, ali i stalnom porastu ovisnosti među njihovim vršnjacima“, pojasnio je psiholog Remzija Šetić te dodao kako je cilj ovih projekata da se djeca obrazuju, ali i da svoja znanja prenesu svojim drugarima, jer je dokazano da su upravo oni najbolji edukatori i da djeca najlakše usvajaju ona znanja koja im prezentiraju njihovi vršnjaci.

Prema njegovim riječima, učenicima se ostavlja mogućnost da sa svojim nastavnicima dopune znanja koja su stekla na ovim predavanjima.

„Ovaj se projekt realizuje na principima vršnjačke edukacije, jer se ovaj model učenja pokazao vrlo uspješnim“, rekao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Djevojčice osmih razreda iz Četvrte i Druge osnovne škole Iman Čolpa i Hana Lokvančić su i prošle godine edukovale na predavanja o nasilju među vršnjacima, a navele su kako su mnogo naučile iz predavanja o dječijim pravima i ovisnostima, zbog čega su odlučile da im i ove godine prisustvuju.

Učenik Kenan Memić iz Treće osnovne škole se ove godine odlučio da učestvuje u projektu nasilje nad djecom, jer smatra da je to jedan od velikih problema današnjice s kojim se svi zajedno i djeca i odrasli moraju boriti.

Koordinatori projekta „Edukacije o ovisnostima“ su Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS , Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i Općina Ilidža.