Skip to main content
Please wait...

Okrugli sto u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

(9, Oct 2015)

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u zgradi „Studentskog centra“ u Nedžarićima održan je okrugli sto o temi „Razmjena iskustava na sprovedbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH“. Pored domaćina iz Kantona Sarajevo, okruglom stolu prisustvuju predstavnici resornih ministarstava svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U svom uvodnom obraćanju ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof.dr. Elvir Kazazović je istakao kako se na ovom okruglom stolu želi predstaviti dosadašnje iskustvo iz oblasti primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, zatim pozitivna iskustva iz jednog kantona prenijeti u druge kantone, aktuelizirati problematika iz ove oblasti te predložiti mjere i moguća rješenja u prevazilaženju pomenute problematike.

„Ministarstvo, odnosno Sektor za saobraćaj i edukaciju vrlo je uspješno realizirao čitav niz projekata, a značajan dio pozitivnih iskustava stečenih njihovom implementacijom uvrstilo je u nastavne planove i programe naših škola, s ciljem provođenja edukacije djece iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Razlog tome je prevencija i sprečavanje negativnih okolnosti koje se nažalost često dešavaju u saobraćaju, a odnose se na bezbjednost“, istakao je ministar Kazazović i dodao kako su im glavni partneri u realizaciji tih projekata, prije svih, mediji, zatim javne ustanove to jeste škole, lokalne zajednice te Saobraćajni fakultet u Sarajevu.

Među projektima je, kako je naglasio, i jedan novi u kojem su ciljna grupa adolescenti koji tek polažu vozački ispit, jer statistički podaci kazuju da su upravo oni najčešći uzročnici i učesnici u saobraćajnim nesrećama. Partneri Ministarstvu u ovom projektu bit će srednje škole u KS, gdje će pokušati da educiraju kadar na principu vršnjačke edukacije.

“Planirano je da naši stručnjaci iz ove oblasti zajedno sa ekspertima sa Saobraćajnog fakulteta edukuju najbolje učenike završnih razreda srednjih škola, koji će kasnije kroz rad odjeljenskih zajednica prenijeti znanje na svoje vršnjake. Istraživanja su pokazala da djeca više slušaju svoje vršnjake i interesantnije im je kad njihovi drugovi iz razreda realizuju neka predavanja i edukacije, nego neki stručnjaci koji su odrasle osobe“, objasnio je ministar Kazazović. Dodao je da pokazatelji govore da takva djeca-edukatori izuzetno utiču i na svoje roditelje, pa će se kroz organizaciju roditeljskih sastanaka održati i niz predavanja roditeljskoj populaciji u školama, koji nažalost u velikom broju nisu dovoljno edukovani o bezbjednosti u saobraćaju.

Ovom prilikom, za narednu godinu najavio je i projekt čijom realizacijom će se promovirati biciklo kao prijevozno sredstvo, jer Sarajevo pokazuje pozitivne trendove i povećanu prodaju novih bicikala koji se uglavnom kupuju radi rekreacije. Naglasio je da bi se ovim projektom ta potreba proširila i prenijela na njegovu intenzivniju upotrebu u svakodnevnom životu te podigla nivo saobraćajne kulture kroz korištenje ovog prijevoznog sredstva za odlazak na posao i s posla, baš onako kako se to radi već duže vrijeme u evropskim državama. U ovaj projekt će biti uključen MUP, sve javne ustanove koje će morati obezbijediti korisnicima bicikala sve uslove za njihovo parkiranje kao i ormare za odlaganje njihove dodatne opreme.

Tokom današnjeg susreta bit će održano i niz prezentacija koje se tiču organizacije i realizacije polaganja vozačkih ispita, kao i poboljšanja edukacije u saobraćaju.