Skip to main content
Please wait...

Potpisane Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS: Zaustavljene tužbe uposlenika srednjeg obrazovanja protiv Vlade Kantona Sarajevo

(7, Oct 2015)

Ranije usaglašeni tekst Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo potpisali su danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić. Potpisivanju je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

„Potpisivanjem predloženih izmjena i dopuna pomenutog kolektivnog ugovora uštedit će se značajna sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo i zaustaviti dalje tužbe uposlenika srednjeg obrazovanja protiv Vlade Kantona Sarajevo“, naglasio je nakon potpisivanja premijer Konaković.

Pomenute izmjene tretiraju članove kolektivnog ugovora koji utvrđuju prava na regres koji će od sada iznositi najmanje 50 posto prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH za prethodna tri mjeseca te na topli obrok koji je propisan da iznosi jedan posto prosječne plaće u FBiH.

Ministar Kazazović je istakao da navedene odredbe stupaju na snagu danom potpisivanja, a primjenjivat će se od 01. septembra ove godine i važiti najkasnije do 31.12.2015. godine.

„Sindikat je ovim činom izašao u susret Vladi Kantona Sarajevo te pozitivno odgovorio na njihovu ranije iznesenu inicijativu koja se odnosila na izmjene ovog kolektivnog ugovora“, kazao je Bešlić.

Ovom prilikom, premijer Konaković je zatražio podršku Sindikata kada su u pitanju nova upošljavanja u ovoj oblasti i naveo da je potrebno u narednom periodu upošljavati samo neophodne kadrove, kako bi zajedno čitavu priču o ovoj temi što prije doveli na optimalni nivo. Iskazao je potrebu za što hitnijom implementacijom nedavno donesenog Zakona o radu i namjere da se s tim u vezi konačno razdvoje radnici od neradnika.