Skip to main content
Please wait...

Okrugli sto povodom Dana nastavnika u Kantonu Sarajevo: Priznanje nastavnicima za rad i odgovornost u najčasnijoj profesiji

(6, Oct 2015)

Povodom Dana nastavnika Kantona Sarajevo, u organizaciji Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, 05.10.2015. godine održan je okrugli sto o temi "Uloga odgajatelja/učitelja/nastavnika/profesora u odgojno-obrazovnom procesu“. Okruglom stolu su prisustvovali ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo prof.dr. Elvir Kazazović, predstavnici sindikata, Udruženja učitelja Kantona Sarajevo, Udruženja vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola, te prosvjetni radnici i roditelji.

U zaključcima donesenim tom prilikom, navedeno je kako se daje priznanje prosvjetnim radnicima i uposlenicima u odgojno-obrazovnom procesu „koji vrlo odgovorno obavljaju svoj posao pokazujući izuzetnu ljubav prema najčasnijoj profesiji, kao i djeci i učenicima koje profesionalno podučavaju bez obzira na poteškoće i materijalni status u društvu“.

Naglašeno je, između ostalog, da su odgoj i obrazovanje djece temeljna ljudska prava te da su za svako društvo veoma bitni uloga i značaj prosvjetnih radnika koje treba promovisati kontinuirano a ne samo na današnji dan.

„Neophodno je da društvo više ulaže u obrazovanje, a posebno u razvoj stručnih kompetencija, grupno i kolektivno stručno usavršavanje, zdravstvenu zaštitu prosvjetnih radnika kao i organa upravljanja i rukovođenja u školama. Cijenjeni trebaju biti moralni, odgovorni i stručni pojedinci, a sankcionisani oni koji su lošom politikom zapošljavanja i pogrešnom selekcijom prosvjetnog kadra doveli do pada digniteta prosvjetnih radnika“, navedeno je.

Jedan od zaključaka ukazuje i na neophodnost aktivnijeg uključivanja lokalnih vlasti u reformu obrazovanja, ulaganja u infrastrukturu i cjeloživotno učenje u lokalnoj sredini.

Ministar Kazazović je naveo aktivnosti koje će Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo nastaviti realizirati u narednom periodu, a među prioritetima su održavanje finansijske stabilnosti budžeta za obrazovanje, provođenje mjera racionalizacije od kojih će koristi imati učenici i prosvjetni radnici, uvođenje savremenih didaktičkih sredstava u sve škole u Kantonu Sarajevo, unapređenje inkluzivne nastave i rada na „Ideksu inkluzivnosti“, angažman mladih asistenata u školama itd.

„Struci i nauci treba dati veći značaj i u tom smislu nam je namjera intenzivirati aktivnosti na izmjenama i dopunama 12 zakonskih i podzakonskih akata, u čemu ulogu trebaju imati svi direktni i indirektni učesnici u odgojno-obrazovnom procesu“, istakao je ministar Kazazović. Naveo je i druge zacrtane ciljeve kao što su reduciranje broja predmeta koje učenici IX razreda polažu na eksternoj maturi, poboljšanje udžbeničke politike koje bi između ostalog značilo i povezivanje srodnih predmeta, te izbjegavanje mogućnosti preklapanja gradiva.

Po riječima ministra, biće razmotrena inicijativa da se obavezno srednjoškolsko obrazovanje od dvije godine produži na tri, dok je potrebno prihvatiti inicijativu da se u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Kantonu formiraju mobilni stručni timovi.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro iskazao je zahvalnost Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i resornom ministru Elviru Kazazoviću na aktivnostima koje se u ovoj oblasti poduzimaju “jer se o predškolskom odgoju i obrazovanju počelo govoriti u pozitivnom kontekstu“. Istakao je da svakom djetetu treba biti omogućen pristup predškolskom odgoju i obrazovanju, te je ukazao na potrebu aktivnije inicijative roditelja u rješavanju te problematike.

Nihada Čolić, predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo, koje broji 800 članova, je istakla da su prosvjetni radnici veliki entuzijasti i da kontinuirano nastoje poboljšati svoj rad.

„Nastavit ćemo se boriti za temeljno pravo naše djece na odgoj i obrazovanje, kao i na dostojanstvene uslove koje zaslužuju svi prosvjetni radnici“, poručila je ovom prilikom Čolić.