Skip to main content
Please wait...

Neophodno urgentno rješavanje problema snabdijevanja toplotnom energijom korisnika Kampusa Univerziteta u Sarajevu

(30, Sep 2015)

Povodom rješavanja problema snabdijevanja toplotnom energijom korisnika Kampusa Univerziteta u Sarajevu, kojeg je neophodno riješiti zbog početka studijske 2015/2016.godine, jučer su ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Elvir Kazazović i ministar pravde i uprave Enver Smajkan održali sastanak sa rektorom ove ustanove Muharemom Avdispahićem.

Ministar Kazazović je predložio da „Unis Energetika“ u roku od tri dana iznese prijedlog rješenja problema grijanja u Kampusu, nakon čega će Vlada Kantona Sarajevo donijeti konačnu odluku o tome, jer kako je pojasnio rektor Avdispahić tokom sastanka, ovo preduzeće od 2009. godine bespravno koristi objekt kotlovnice u Kampusu, a tu svoju poziciju koristi za ucjenu Univerziteta i njegovih članica kroz nametanje ugovora o grijanju koji su štetni po ovu ustanovu.

Tokom sastanka, rektor Avdispahić je informisao prisutne kako je uslov za vraćanje u posjed kotlovnice Univerzitetu u Sarajevu, „Unis-Energetika“ postavila zahtjev nadoknade za sredstvima koja su utrošena za ulaganja koja su vršena bez saglasnosti Univerziteta i mimo njegovih potreba.

„Sporna ulaganja nisu rezultat potreba korisnika Kampusa nego biznis plana 'Unis-Energetike' koji se odnosi na velike korisnike poput Državne bolnice, UNITICA-a, Holiday Inn-a, Alta-e, koji su davno otkazali nepovoljne ugovore i našli alternativna rješenja. Izgubljena dobit Univerziteta u Sarajevu uslijed bespravnog korištenja kotlovnice od strane 'Unis-Energetike' iznosi preko 700 hiljada KM“, naglasio je Avdispahić, te dodao da se hitno moraju pronaći trajna sistemska rješenja.

Ovom prilikom, ministar Smajkan je još jednom potcrtao da „Unis-Energetika“ nezakonito koristi kotlovnicu u Kampusu od 2009. godine, te da je organizacionim jedinicama koje koriste toplotnu energiju u ovom objektu potrebno osigurati grijanje po ekonomskim cijenama.

Inače, Odlukom Vlade Kantona Sarajevo iz 2011. godine, prostor i postrojenja u kotlovnici u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, dati su na korištenje, bez naknade, KJKP “Toplane-Sarajevo" radi vršenja proizvodnje i distribucije toplotne energije korisnicima sa sjedištem u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i drugim korisnicima koji su priključeni na tu kotlovnicu.

Sastanku su prisustvovali i pravobranilac KS Kemal Karić,direktor „Unis-Energetike“ Adil Pašić, generalni sekretar Univerziteta Suvad Konaković te dekani, direktori i predstavnici fakulteta i instituta Univerziteta koje koriste toplotnu energiju u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.