Skip to main content
Please wait...

Održana konferencija “Open Education - Otvorena edukacija”

(21, Sep 2015)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Knowledge 4AllFoundation, Microsoft Bosna i Hercegovina, UNESCO Chair on Open Technologies for Open Educational Resources and Open Learning Openingup Slovenia članovima i Jožeš Stefan Institutom iz Slovenije, organiziralo je 18.09.2015. godine jednodnevnu Konferenciju pod nazivom “Open Education- Otvorena edukacija”. Cilj ove manifestacije je da okupi kreatore politika iz akademske i javne sfere, kako bismo predstavili metode za poboljšanje efikasnosti online i otvorenog obrazovanja, ali i pokušali promovirati, razjasniti, identificirati i definirati kako nove tehnologije na bazi umjetne inteligencije, vizualizacija, socijalne suradnje u kombinaciji s pedagoškim metodama i postupcima mogu potaknuti promjene i pomoći u stvaranju novih, efikasnijih trendova u obrazovanju u Bosni i Hercegovini i regiji. Također se želi postići unapređenje međunarodne suradnje u ovom kontekstu putem Evropske komisije kao i UNESCO nacionalnih komiteta u regiji.
Moderno obrazovanje postaje otvoreno za promjene, istraživanje i inovacije, a nove tehnologije omogućavaju svim pojedincima da uče, bilo gdje i bilo kada i zbog toga je potrebno stalno istraživanje novih obrazovnih tehnologija koje se koriste za poboljšanje efikasnosti online i otvorenog obrazovanja. Ministarstvo je spremno da i na ovaj način promoviše diskusiju i istraživanja kako nove tehnologije mogu doprinijeti efikasnom učenju i podučavanju. Naš cilj je da se učesnici Konferencije razgovaraju o ovim pitanjima koja će u budućnosti utjecati na sve obrazovne sisteme te potiče provođenje strateških odrednica u području inovacija, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, prvenstveno usmjeravajući sve razvojne ciljeve prema osuvremenjivanju nastavnih planova i program i njihovog provođenja na svim nivoima obrazovanja kao i podučavanju obrazovnog kadra za kompetentno vođenje i izvodenje tih programa.
Budući da je Europska komisija pokrenula web portal “Open Education Europa” (http://openeducationeuropa.eu/hr) u semptembru 2013. godine, kao ključni forum za istraživanje promjena i inovacija u obrazovanju, nadamo se da ćemo i na ovaj način potaknuti obrazovne institucije i pojedince da se aktivno uključe i podijele svoje otvorene obrazovne sadržaje putem istog. Europska komisija pokrenula je i navedenu mrežnu stranicu kako bi javnosti učinila dostupnijima informacije o njenim inicijativama i politikama Europske unije u cjelini i povećala digitalnu pismenosti svih uključenih korisnika.