Skip to main content
Please wait...

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Zakon o obrazovanju odraslih

(9, Sep 2015)

Zakonom o obrazovanju odraslih, koji je u formi Prijedloga utvrdila Vlada Kantona Sarajevo na sjednici 08.09.2015. godine, želi se pravno urediti i olakšati sticanje praktičnih stručnih znanja, izvršiti dokvalifikacija ili prekvalifikacija zainteresiranih zaposlenih ili nezaposlenih osoba, a imaju šansu zaposliti se na poslovima koja su tražena na tržištu rada.

Osim što Zakon predstavlja usaglašavanje sa strateškim državnim dokumentima koje tretiraju ovu oblast, on je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje traži uređenje djelovanja vlasti na svim nivoima u stvaranju uslova i definisanju programa cjeloživotnog učenja, te smanjena nepismenostiti, sticanja konkretnih vještina i povećanja konkurentnosti na tržištu rada.

Najvažniji partner države u ovoj oblasti je privreda koja treba da iznese svoje potrebe i da se uključi u edukaciju potrebnih kadrova. Obrazovanje odraslih predstavlja dio jedinstvenog obrazovnog sistema Kantona koji se obavlja kao javna služba u javnim ustanovama i ustanovama u okviru formalnog, neformalnog, informalnog i samousmjerenog učenja. Zakon definiše osnivanje i rad institucija koje će realizirati programe odraslih. U smislu forme, sadržaja i vrste on precizira programske sadržaje koje će provoditi obučeni andragoški kadar, reguliše upis polaznika za obrazovanje odraslih po osnovu konkursa i definiše dobijanje stručnih certifikata.

Ovim Zakonom će biti omogućeno velikom broj needuciranih osoba koji se nalaze na listama Službe za zapošljavanje sticanje prvog zanimanja. Zakon stvara okvir i pretpostavke ovog procesa, a u njegovu realizaciju će biti uključeni privrednici, poslodavci, donatori, javne ustanove, Služba za zapošljavanje, a Skupština Kantona Sarajevo će doniijeti konačnu odluku o predloženim zakonskim rješenjima.