Skip to main content
Please wait...

Sastanak sa premijerom Konakovićem i ministrom Kazazovićem: Direktori škola podržavaju sve kvalitetne reformske procese u osnovnom obrazovanju

(24, Jun 2015)

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Prof. dr. Elvir Kazazović održali su jučer sastanak sa članovima Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola. Razgovarali su o problemima u osnovnom obrazovanju, mjerama racionalizacije, te dogovorili nekoliko zajedničkih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje stanja u toj oblasti.

Direktori škola su izrazili svoju spremnost da podrže sve kvalitetne reformske procese u osnovnom obrazovanju, uključujući i mjere racionalizacije, ukoliko će doprinijeti poboljšanju uvjeta rada u školama i kvalitetnijem nastavnom procesu. Kako je dogovoreno sa članovima Vlade, te promjene će se realizirati planski, nakon sveobuhvatnih analiza, zasnovanih na naučnoj metodologiji, koje će uraditi visokoškolske ustanove.

Premijer Konaković je istakao kako nema dileme da će se ušteđena sredstva kroz mjere racionalizacije usmjeravati isključivo u unapređenje kvaliteta obrazovanja i rješavanje tužbenih zahtjeva uposlenih u obrazovanju. Naglasio je da Vlada Kantona Sarajevo nije donijela niti jedan pisani akt vezan za zatvaranje škola ili ukidanje radnih mjesta kao i da se to sigurno neće desiti. Ova Vlada je također, rebalansom budžeta planirala tri miliona KM za izvršavanje sudskih presuda po osnovu tužbenih zahtjeva budžetskih korisnika u ovoj godini.

Ministar Kazazović je najavio i to da će u okviru planiranih procesa biti imenovane stručne komisije koje će raditi na izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kao i jedanaest važećih pravilnika. Cilj je, između ostalog, da se kroz zakonsku regulativu vrate ovlasti i uloga direktorima škola kako bi mogli odlučivati za ono što su do sada bili samo odgovorni, a radi poboljšanja efikasnosti rada obrazovnih ustanova.

Najavljeno je, između ostalog, i da će zakonom biti definisana školska područja, a nakon što ih prethodno definišu općinska vijeća, na osnovu kojih se neće roditeljima ograničavati pravo gdje će upisati svoje dijete, ali ako ga upišu izvan školskog područja gdje živi neće moći koristiti besplatan prijevoz koji obezbjeđuje Ministarstvo. I na taj način bi se napravile uštede, a sredstva bi bila preusmjerena na druge potrebe unutar sektora obrazovanja.

Neke od najavljenih mjera će podrazumijevati i centralizaciju javnih nabavki u školama, kako bi se ostvarile dodatne uštede.

Razgovarano je i o nabavci besplatnih udžbenika, te je istaknuto da će Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo i naredne školske godine obezbijediti udžbenike za učenike prvih razreda, romsku djecu, kao i učenike iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe, te koje školuju troje ili više djece. Biće organizovani i udžbenički bazari početkom septembra u svim općinama kako bi učenici mogli razmijeniti udžbenike.

Kako bi se ispoštovala zakonska obaveza angažovanja asistenata u nastavi za djecu sa posebnim potrebama, dogovoreno je da će se rješenje tražiti kroz angažman pripravnika preko Službe za zapošljavanje KS kao i kroz angažovanje volontera nastavničkog smjera koje predlože općine, a koji bi na osnovu sporazuma bili raspoređeni u škole. Za njihovu edukaciju će biti zadužena udruženja i institucije koje su profilirane za rad s djecom iz navedenih kategorija, a sa kojima je ministarstvo već potpisalo sporazume o saradnji.

Na kraju ovog sastanka, direktor Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ Zulfo Ahmetović je uručio zahvalnicu premijeru Konakoviću za podršku učenicima te javne ustanove.