Skip to main content
Please wait...

Uvođenje bilingvalne nastave u Gimnaziji „Obala“

(19, Jun 2015)

„Od naredne školske godine u Gimnaziji 'Obala' učenici će nastavu moći pohađati i bilingvalno, na njemačkom i bosanskom jeziku“, najavio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović na današnjoj konferenciji za medije, koju je Njemačka ambasada organizovala ovim povodom i dodao kako je ovaj oblik obrazovanja u kombinaciji njemačkog i bosanskog jezika jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, učenici koji završe nastavu po ovom programu moći će svoje visokoškolsko obrazovanje nastaviti, bez dodatnih uslova, na fakultetima u evropskim zemljama njemačkog govornog područja – Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj.

„Provođenje kvalitetne nastave je jedan od prioriteta resornog ministarstva, a upravo ovaj model podrazumijeva najmodernije metode učenja“, istakao je ministar Kazazović i naveo kako učenici na ovaj način mogu lakše naučiti jezik i proširiti svoje vidike što će u konačnici oplemeniti njihovo obrazovanje i učiniti ih konkuretnim na tržištu rada.

Kako je rekao ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach namjera ovog pilot projekta je da učenici ubuduće na njemačkom jeziku uče stručne predmete, kao što su to Biologija ili Matematika.

„Na ovaj način dobit ćemo jednu pobjedničku dimenziju u kojoj su svi na dobitku, i učenici koji će steći odlično znanje, ali i država koja će školovati ljude sposobne da studiraju vani što je izuzetno bitno u ovim novim procesima globalizacije“, kazao je Hellbach .

Direktor Gimnazije „Obala“ Benjamin Hedžić pojasnio je kako je planirano da u narednoj školskoj godini jedno odjeljenje sa maksimalno 25 učenika pohađa nastavu na bosanskom i njemačkom jeziku te je pozvao sve učenike koji dobro poznaju jezik da se prijave za upis.

„Učenici će morati položiti upisni test kako bi se vidjelo njihovo znanje njemačkog jezika i da li su spremni da pohađaju nastavu bilingvalno“, zaključio je Hedžić.