Skip to main content
Please wait...

Od naredne školske godine u Gimnaziji „Obala“ uvodi se nastava na njemačkom i bosanskom jeziku

(11, Jun 2015)

„Naredne školske godine u Gimnaziji 'Obala' uvodi se bilingvalna nastava na njemačkom i bosanskom jeziku“, najavio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, nakon što je održao sastanak sa delegacijom Njemačke Ambasade koju je predvodio njen prvi sekretar Jens Wagner.

Ministar Kazazović je pojasnio da je ovaj oblik obrazovanja u kombinaciji njemačkog i bosanskog jezika jedinstven u Bosni i Hercegovini te da će učenici koji završe ovu nastavu po ovom programu moći svoje visokoškolsko obrazovanje nastaviti, bez dodatnih uslova, na fakultetima u evropskim zemljama njemačkog govornog područja – Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj.

Prvi sekretar Jens Wagner je upoznao ministra Kazazovića da je nekoliko stotina učenika iz osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo ove školske godine boravilo u Njemačkoj zahvaljujući realizaciji projekata Njemačke Ambasade. Ponudio je i stručnu podršku Ambasade u narednom periodu Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS, posebno pri izradi neophodne legislative te najavio organizovanje studijskog putovanja u Njemačku za sve ministre obrazovanja u Bosni Hercegovini.

Ovom prilikom, razgovarano je i o mogućnostima realizacije ulaganja zainteresiranih njemačkih investitora u oblast obrazovanja.

Sastanku su prisustvavali i korodinatorica Agencije za njemački jezik u inostranstvu Milada Đekić te direktor Gimnazije „Obala“ Benjamin Hedžić.