Skip to main content
Please wait...

Upoznati javnost sa potencijalima kojima Centar za slijepu i slabovidnu djecu raspolaže

(3, Jun 2015)

„Uposlenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu uspjeli su obezbijediti donatorska sredstva iz Azerbejdžana za rekonstrukciju ovog objekta, a sve u cilju boljeg i efikasnijeg rada sa djecom i omladinom koja imaju problema s vidom, a dolaze iz cijele države Bosne i Hercegovine“, obavijestio je danas direktor ovog Centra Damir Ovčina ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića koji je danas posjetio Centar.

Tokom obilaska, ministar se mogao uvjeriti u mogućnosti koje ovaj centar pruža djeci i omladini sa oštećenjima vida, kao što su staze prilagođene za vježbe kretanja, preko specijaliziranog terena za kuglanje, do uređenih staza koje na svakog posjetioca djeluje umirujuće.Obišli su i kabinet za vježbe vida, opremljen savremenim mobilijarom, koji pomaže otkrivanju stepena oštećenja vida i utvrđivanju najkorisnije vrste terapije.

Kako je pojasnila tiflopedagog Enisa Omerović ova oprema je prvenstveno korisna za opservaciju djece oštećenog vida u redovnim školama, jer je svako dijete posebno, a od stepena utvrđivanja oštećenja vida i analizom na modernim aparatima, koja podrazumijeva provjeru djelovanja svjetlosti, boja i kontrasta podloge i teksta, postižu se bolji funkcionalni rezultati i procjene preostale sposobnosti vida.

U Centru je obnovljen i bazen sa visinom vode od 80 cm koja je prilagođena ovoj djeci, a srednja škola raspolaže bibliotekom u kojoj su dostupni različiti naslovi na Brajevom pismu i u štampanoj formi. Posjeduju i desetine beletrističkih i udžbeničkih naslova pripremljenih u školskoj štampariji.

Specijalizirani kabinet za informatiku, opremljen je savremenim računarima čije su kompletne performanse prilagođene osobama oštećenog vida, uključujući touch screen monitore, čitače ekrana, te mogućnosti da učenici sa problemima vida samostalno obavljaju sve potrebne radnje na računaru.

„Centar ima i unutrašnju mrežu koja olakšava međusobnu komunikaciju, s obzirom na činjenicu da egzistira na dvije lokacije“, objasnio je profesor informatike Sadat Kovačević.

U kabinetu za fizikalnu terapiju, koji je opremljen modernom opremom, učenici obavljaju praksu za fizioterapeute, jer se pokazalo kako djeca sa ovim zanimanjem lakše pronađu posao.

Također, posjeduju manju i uređenu fitness salu i teretanu, a i kabinet hemije opremljen u skladu sa potrebama škole. Tako je i periodni sistem elemenata, zahvaljujući uloženom naporu uposlenih izrađen na Brajevom pismu, što je rijetkost i u razvijenim zemljama.

Sportska ploha je pretvorena u salu opremljenu košem sa svijetlećim efektima i loptama prilagođenim slijepim i slabovidnim učenicima, što je doprinijelo da djeca koja pohađaju ovu školu osvajaju zapažena mjesta na mnogim takmičenjima.

Centar su obišli i direktori novogradskih redovnih osnovnih škola „Aleksa Šantić“ i „Fatima Gunić“ Muamer Tinjak i Hajrudin Ćuprija, koji su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Centrom.

Nakon obilaska svi su se složili da je potrebno poduzeti aktivnosti kako bi se promovisao rad Centra i upoznala javnost sa potencijalima kojima raspolaže.

„Neophodno je da se potencijali ovog centra u budućnosti bolje iskoriste i za pomoć redovnim školama u njihovom radu”, istakao je ministar Kazazović te dodao da ustanove ovoga tipa u Kantonu Sarajevo trebaju biti na raspolaganju društvu, kako bi se djeci sa poteškoćama sluha, vida i drugim smetnjama omogućilo osposobljavanje za kvalitetan život.