Skip to main content
Please wait...

SVEČANOST U OŠ ALEKSA ŠANTIĆ: U izgradnju sportskih terena i obnovu školskog objekta TIKA investirala blizu 200. 000 eura

(26, May 2015)

Svečano otvaranje sportskih terena i školskog objekta Osnovne škole “Aleksa Šantić” čiju obnovu je finansirala Turska agencija za međunarodnu koordinaciju i razvoj (TIKA), upriličeno je uz bogat kulturno umjetnički program.

Svečanosti na obnovljenom sportskom terenu škole, prisustvovalu su brojne zvanice iz javnog i kulturnog života Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine. Tom prilikom prisutnima se obratio ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, ministrica obrazovanja i nauke FBiH dr. Elvira Dilberović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof.dr. Elvir Kazazović. Svojim prisustvom podršku su dali ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, načelnici Općina Novi Grad Sarajevo i Ilidža, Semir Efendić i Senaid Memić, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, predstavnice Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa, veliki broj učenika, roditelja, predstavnika obrazovnih ustanova.

U svom obraćanju ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof.dr. Elvir Kazazović zahvalio se na podršci TIKA-i i Vladi Republike Turske na izdvojenim sredstvima za obnovu osnovne škole "Aleksa Šantić", te je dodao da se nada da je ovo samo početak podrške obrazovnim institucijama Kantona Sarajevo.

Direktor osnovne škole "Aleksa Šantić" Muamer Tinjak u svom obraćanju kazao je da je menadžment škole prije dvije godine pripremio projekat obnove škole za zamjenu dotrajale stolarije te radijatora i aplicirao za dodjelu sredstava kod Turske agencija za međunarodnu koordinaciju i razvoj - TIKA, koja je prihvatila da finansira projekat u vrijednosti od cirka 200.000 eura.

U okviru radova zamijenjena je kompletna stolarija na školskom objektu i radijatori, a urađeni su i sportski tereni: vještačke podloge, podloge na košarkaškom i odbojkaškom igralištu, atletska staza te vještačka trava na fudbalskom igralištu.

Izvedbeni radovi po projektu na obnovi škole “Aleksa Šantić” započeli su u novembru 2014. godine, a završeni su u maju 2015. godine.

Prema riječima zamjenika generalnog direktora TIKA-e za Balkan i Jugoistočnu Evropu Mahmuta Cevika, TIKA je u prošlosti realizirala brojne infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, te je rado prihvatila i obnovu osnovne škole “Aleksa Šantić” u Sarajevu kazavši da "današnju sreću dijelimo sa ljudima iz Gruzije i Palestine, i sa 80 miliona stanovnika iz Turske, koji nas prate putem video linka“.

Kada je riječ o budžetu TIKA-e, Cevik je istakao kako se on određuje prema zahtjevima. "Do sada smo uspjeli realizovati projekte u vrijednosti od 30 miliona eura, a već imamo isplaniran program blizu tog prošlogodišnjeg budžeta. Imamo dosta projekata u planu”, kazao je Cevik dodajući kako TIKA realizuje programe u oblasti kulture, zdravstva, obrazovanja te rekonstrukcije objekata.

Osnovna škola “Aleksa Šantić” postoji 69 godina i druga je škola po veličini u Kantonu Sarajevo.