Skip to main content
Please wait...

Provođenjem mjera racionalizacije: Niko neće ostati bez posla u predškolskim ustanovama i osnovnim školama

(25, May 2015)

Prilikom provođenja programskih mjera racionalizacije u predškolskom i osnovnom obrazovanju niko neće ostati bez posla, plate će biti isplaćivane redovno, a težit će se stvaranju optimalnih i jednakih uslova za rad učenika i zaposlenika, naglašeno je između ostalog na današnjem sastanku ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića sa predstavnicima sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo Saudina Sivre i Faruka Bešlića. Sastanku je prisustvovao i predstavnika NO sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Salih Muharemović.

Racionalizacija će se provoditi sukcesivno, a sredstva od ostvarenog suficita će biti isključivo iskorištena za predškolsko i osnovno obrazovanje i ona ne podrazumijeva prodaju školskih objekata i otežavanje uslova za rad učenika i uposlenika već spajanje škola s ciljem stvaranja jednakih uslova za rad, pri čemu ni zaposlenici u administraciji škola neće ostati bez posla. Ostvareni suficit će omogućiti ne samo unapređenje kvaliteta odgojno – obrazovnog procesa i stvaranje jednakih uslova za sve učesnike u ovom procesu, već i rješavanje problema vansudskim nagodbama i obeštećenja zaposlenih koji nisu podigli tužbe, a moguće je da u narednom periodu dođe i do povećanje cijene rada. Jedan od ciljeva racionalizacije je i povećanje stepena kontrole materijalnih troškova, vlastitih prihoda, javnih nabavki i ostalih troškova s ciljem njihovog racionalnog trošenja, pri čemu se mjerama štednje nema namjera ugroziti kvalitet odgojno – obrazovnog procesa već se poboljšati.

U narednim godinama doći će do smanjenja broja uposlenih na osnovu penzionisanja, a trenutni višak uposlenih bit će preraspoređen kroz program zbrinjavanja zaposlenika kao što se to radilo i u protekle četiri godine.

Svi organi osnovnih škola, a posebno direktori prilikom realizacije programskih mjera racionalizacije moraju iste u potpunosti provoditi, u protivnom ovaj program neće imati puni efekt.

Na sastanku je usaglašeno da prilikom upisa učenika u srednje škole u odjeljenje upisna kvota bude 25 učenika u jednom, a prilikom upisa učenika u prvi razred osnovnih škola da se odjeljenja formiraju tako da se vodi računa da broj učenika u odjeljenju bude optimalno 24 koliko je propisano pedagoškim standardima i normama.