Skip to main content
Please wait...

Ministar Kazazović i rektor Avdispahić potpisali Sporazum o saradnji: Bolji pristup i korištenje informaciono-komunikacijskih tehnologija u školama Kantona Sarajevo

(25, May 2015)

Sporazum o saradnji koji za cilj ima poboljšanje pristupa i korištenje informaciono-komunikacijskih tehnologija u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo potpisali su danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

“Namjera nam je da kroz zajedničku saradnju Ministarstva i Univerziteta obezbijedimo uslove i raspoložive resurse za provođenje pokrenutih aktivnosti, kao i implementaciju novih rješenja u okviru projekta ‘Unapređenje informacionog sistema obrazovnih institucija Kantona Sarajevo”, istakao je ministar Kazazović nakon potpisivanja Sporazuma.

Ministarstvo i Univerzitet su se ovim sporazumom obavezali da će omogućiti i pružiti podršku ostvarivanju navedenog projekta u svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Ovom prilikom, istaknuto je da će implementacijom informaciono-komunikacijskih tehnologija u školama na području Kantona Sarajevo značajno biti unaprijeđen obrazovni proces.

“U novom, digitalnom svijetu niti jedna organizacija ne može postići rezultate bez integriranja tehnologije u sve aspekte svoje prakse”, naglasio je rektor Avdispahić te dodao da je vrijeme i da škole u Kantonu Sarajevo što je više moguće koriste tehnologije u svom svakodnevnom radu, pri čemu će im pomoć i podršku u tehnološkim rješenjima pružiti Univerzitet u Sarajevu.

Također je dogovoreno da će se buduća saradnja zasnovana na ovom Sporazumu realizirati zaključivanjem pojedinačnih ugovora, kojim će biti definirani konkretni aspekti pojedinih modula kao i implementacija odgovarajućih podsistema, odnosno tehnička podrška za realizaciju projekta putem Univerzitetskog tele-informatičkog centra – UTIC-a.