Skip to main content
Please wait...

Posjeta Javnoj ustanovi Studentski centar: Naći rješenja za izmirivanje duga prema Poreznoj upravi

(11, May 2015)

O problemima u poslovanju Javne ustanove Studentski centar razgovarali su danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović i zastupnik u Skupštini KS Mario Vukasović sa direktorom ove ustanove Emirom Kadićem.

Ova ustanova od kantona i Federalne vlade potražuje blizu dva miliona KM za subvencioniranje smještaja i ishrane studenata u domovima, a većina institucija koje subvencioniraju njihov boravak nije izmirila svoje obaveze iz prošle godine, kao ni za četiri mjeseca ove godine.

„Godinama imamo probleme sa neredovnim plaćanjima kantona i njihovim neodgovornim odnosom prema nama. Oni znaju koliko se tokom godine troši energenata i da to sve trebamo da platimo kako ne bi ostali bez struje, plina, vode, međutim to kao da njih nije briga“, pojasnio je Kadić te dodao kako za električnu energiju duguju oko 88 hiljada KM, a moraju plaćati i zatezne kamate. Naglasio je da se ovakvo stanje odražava i na uposlenike Studentskog centra kojima mjesecima kasne plate i koji nažalost ne mogu ovjeriti ni svoje zdravstvene knjižnice.

Tokom sastanka je istaknuto kako Studentski centar ima ogromna dugovanja prema Federalnoj poreznoj upravi, ali koja se prema mišljenu ministra Kazazovića mogu riješiti.

„Ovaj studentski centar raspolaže imovinom odnosno objektom na Vracama koji trenutno koristi privatna obrazovna institucija Tursko – bosanski Sarajevo koledž. S njima je ugovor potpisan do početka 2017.godine, pa bi se sa poreskom upravom mogao potpisati ugovor o reprogamiranju duga ili na osnovu pomenutog objekta podići hipotekarni kredit“, predložio je ministar Kazazović te rekao kako će ubrzo organizovati sastanak sa predstavnicima ove uprave s ciljem rješavanja ovog dugovanja.

Svi učesnici sastanka su se složili kako je vrlo bitno što prije donijeti Zakon o studentskom standardu kojim bi se studentskoj populaciji omogućio bolji smještaj, ishrana, prijevoz i pravo na rad.

„Donošenjem ovog zakona kojim bi se uredila prava i interesi oko 40.000 studenta koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu i nekoliko privatnih fakulteta je jedan od prioriteta u radu Vlade Kantona Sarajevo u ovom mandatu“, istakao je premijer Konaković.

Ministar Kazazović je informisao prisutne kako će ova uskoro ustanova dobiti Upravni i Nadzorni odbor čijim je članovima mandat istekao 30. januara ove godine.

Nakon sastanka, premijer Konaković, ministar Kazazović i zastupnik Vukasović su zajedno sa direktorom Kadićem obišli kuhinju Centra i radove koji se izvode na adaptaciji i rekonstrukciji Paviljona dva studentskog naselja Bjelave za koji je novac izdvojila Vlada Kantona Sarajevo.Novi adaptirani objekt raspolagat će sa oko 99 kreveta.