Skip to main content
Please wait...

Neophodna intenzivnija saradnja svih institucija koje sudjeluju u provođenju procesa akreditacije studijskih programa

(27, Apr 2015)

Predstavnici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA BiH) te međunarodni eksperti u oblasti osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju sastali su se u četvrtak 23. aprila 2015. godine sa pomoćnicima ministra za informatizaciju obrazovanja i nauke te visoko obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo Azeminom Njuhović i Sifetom Kukuruzom.

Ovom prilikom, razgovarano je o procesu akreditacije studijskih programa na visokoškolskim ustanovama s područja Kantona Sarajevo te istaknuta neophodnost intenzivnije saradnje između svih institucija koje sudjeluju u provođenju procesa akreditacije studijskih programa.

Naglašeno je i da je neophodno provođenje prethodnih konsultacija predstavnika nadležnih obrazovnih vlasti sa predstavnicima visokoškolskih ustanova na području Kantona Saarjevo, kako bi se proces programske akreditacije proveo na efikasan i uspješan način.

Međunarodni eksperti u oblasti osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju su tokom sastanka prezentirali svoja iskustva u vezi sa provođenjem programske akreditacije i u tom smislu zaključeno je da bi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine trebala u saradnji sa međunarodnim ekspertima te visokoškolskim ustanovama i predstavnicima nadležnih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini organizirati seriju radno-konsultativnih sastanaka na kojima bi se potpunije osvijetlio proces programske akreditacije te uloga, odnosno pozicija, svih subjekata uključenih u proces.

Na kraju, iskazano je očekivanje da će proces programske akreditacije na svim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo biti uspješno proveden kao i proces institucionalne akreditacije.