Skip to main content
Please wait...

Radi sprečavanja zloupotreba pri zapošljavanju: Mijenja se Pravilnik za prijem uposlenika u predškolskim ustanovama i srednjim školama

(20, Apr 2015)

Prevencija korupcije u obrazovanju biće u fokusu buduće saradnje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Mreže Account (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH). Najavljeno je to na današnjem sastanku resornog ministra Elvira Kazazovića i predstavnika Account-a Dženane Alađuz i Eldina Karića.
Ova Mreža je vršila analizu Pravilnika sa kriterijima za prijem uposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama i srednjim školama u Kantonu Sarajevo te je ustanovila da se ovaj segment u obrazovnom sistemu može unaprijediti.
Ministar Kazazović je upoznao goste da je Ministarstvo već formiralo radnu grupu koja će raditi na korekciji i unapređenju navedenog pravilnika, radi prevencije koruptivnih radnji odnosno eventualnih zloupotreba u postupku zapošljavanja.
„Taj pravilnik će biti usklađen i sa Planom borbe protiv korupcije koji je Ministarstvo izradilo“, dodao je ministar Kazazović.
Predstavnici Account-a su izrazili zadovoljstvo jer je prepoznat ovaj problem u oblasti obrazovanja te da se pristupilo njegovom rješenju. Oni su ovom prilikom najavili i izradu prijedloga dokumenta koji predviđa da se kroz više nastavnih predmeta učenicima prezentiraju sadržaji o etici i borbi protiv korupcije, kao društveno neprihvatljivom ponašanju. Tekst tog dokumenta će biti dostavljen resornom Ministarstvu.