Skip to main content
Please wait...

Unapređenje srednjeg strukovnog obrazovanja je šansa za dugoročno smanjenje nezaposlenosti

(15, Apr 2015)

Projekt „Prilika plus“ koji za cilj ima trajno povezivanje obrazovnog sektora i privrede radi smanjenja nezaposlenosti predstavili su jučer ministru obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću koordinatori ovog projekta Nina Branković i Halko Basarić, te predstavnici kompanije „Prevent“ i Fondacije „Hastor“ Seid Fijuljanin i Nadira Berbić. Projekt je u BiH posljednje četiri godine podržavala Švicarska ambasada kroz programe edukacije odraslih u saradnji sa privatnim sektorom.

„Namjera nam je da od ove godine u projekt uključimo i javni sektor i to kroz organizaciju praktične nastave u privatnim komapanijama za učenike srednjih strukovnih škola. Na taj način će oni steći vještine koje se traže na tržištu rada“, istakla je Nina Branković. Dodala je da će realizacija ovog projekta efikasno i direktno doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog i realnog sektora, a indirektno smanjenju nezaposlenosti.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade će podržati realizaciju ovog projekta, jer je unapređenje srednjeg strukovnog obrazovanja šansa za dugoročno smanjenje broja nezaposlenih u našem kantonu“, izjavio je ministar Kazazović. Ovom prilikom on je istakao kako upisna politika u Kantonu Sarajevo nije usklađena sa potrebama tržišta rada, kao i to da učenike treba treba stimulisati za upis na deficitarne zanate jer je za njima evidentna potreba na tržištu rada .

Na kraju sastanka ministar je najavio da će uskoro organizirati zajednički sastanak za koordinatore projekta „Prilika plus“ i predstavnike Ministarstva, Sindikata srednjeg obrazovanja i Zajednice srednjih škola u Kantonu Sarajevo u cilju prezentacije i koordinacije budućih projektnih aktivnosti.