Skip to main content
Please wait...

Održan radni sastanak sa školama koje učestvuju u projektu "Škola budućnosti"

(8, Apr 2015)

Razmatranje realiziranih aktivnosti u okviru projekta „Škola budućnosti“ kao i planiranih narednih koraka primjene računara u nastavi, bio je povod sastanka predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Microsofta BiH, te direktora i nastavnika informatike devet osnovnih škola iz Kantona Sarajevo u kojima se ovaj projekt realizira.

"Škola budućnosti" je projekt koji podrazumijeva primjenu sasvim novog koncepta za učenje i podučavanje za učenike četvrtih razreda u osnovnim školama pod nazivom "Okruženje za samoorganizovano učenje" („SOLE“ - Self Organised Learning Environment), a koji učenicima omogućava sticanje vještina potrebnih u 21. stoljeću. Pokrenuli su ga Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Miscrosoft BiH krajem prošle godine i do sada je dao zadovoljavajuće rezultate.

Koncept nastave podrazumijeva da učenici savladavaju nastavni sadržaj u izravnoj interakciji s računarom, drugovima i nastavnicima.

„S obzirom da je postojao minimalni rizik da oprema koja je dostavljena školama za realizaciju projekta neće biti namjenski ili redovno korištena, planirano je da se u drugoj fazi projekta uspostavi monitoring sistem koji će otkloniti i taj minimalni rizik“, obrazložila je narednu fazu projekta pomoćnica ministra obrazovanja, nauke i mladih Azemina Njuhović.

Kako je navela pomoćnica ministra Azemina Njuhović, predstavnicima škola koje su uključene u projekt date su upute da koriste „SOLE“ učionice, odnosno „SOLE pristup“ najmanje dva časa mjesečno. Za svaki odžani „SOLE“ čas škole će pripremiti izvještaj sa opisanim ciljem, pripremom i provedbom časa, te ga dostaviti Ministarstvu. Također će snimiti i trominutni video samog časa u momentu kada učenici rade po „SOLE“ modelu.

„Ministarstvo će u ovoj fazi projekta sve „SOLE“ časove objavljivati na zaštićenoj Office 365 platformi, odnosno na SharePoint sajtu te platforme, te će omogućiti upotrebu Yammer servisa na kojem će nastavnici škola u projektu moći da dijele sadržaje, daju svoje komentare i glasaju za najbolje projekte“, dodala je Njuhović.

Današnjem sastanku je prisustvovao i resorni ministar Elvir Kazazović koji je pozdravio relizaciju ovog projekta u Kantonu Sarajevo i istakao da u njega treba uključiti što veći broj škola, jer je riječ o dobrom primjeru inovativnog podučavanja djece i održavanja nastave. To će, kako je istakao, podrazumijevati i određene promotivne aktivnosti radi pronalaženja novih potecijalnih donatora, odnosno partnera projekta.

Realizaciju projekta „Škola budućnosti“, dosada su podržali kompanije Microsoft BiH sa 33.000,00 dolara koje su iskorištene za opremanje osam osnovnih škola sa tablet računarima i "Sarajevo publishing" donacijom 5 tablet računara za jednu osnovnu školu.