Skip to main content
Please wait...

Održan sastanak sa predstavnicima Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola KS o reviziji nastavnih planova i programa

(2, Apr 2015)

O aktuelnim pitanjima provođenja eksterne mature, reforme nastavnih planova i programa u Kantonu Sarajevo te udžbeničkoj politici razgovarali su danas ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Saraejvo Elvir Kazazović i predstavnici Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. Ovom prilikom razmatrana je i inicijativa za promjenu Zakona o srednjem obrazovanju koja se odnosi na uvođenje obaveze sticanja diplome trećeg stepena.

Kako je istakao ministar Kazazović, neophodna je temeljna revizija nastavnih planova i programa, u cilju obezbjeđenja kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog procesa u školama i smanjenja opterećenja učenika u nastavnom procesu.

„To će podrazumijevati detaljnu analizu planova i programa, jer su učenici opterećeni nepotrebnim sadržajima, a ne brojem predmeta“, prezirao je ministar Kazazović. Naglasio je kako je neophodno što prije formirati stručne timove za provođenje reformi koji će raditi na izmjeni postojeće zakonske regulative za osnovno i srednje obrazovanje, a u čijem sastavu će biti predstavnici resornog ministarstva, Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS i Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola. Zajednički stav učesnika sastanka je da se proces reforme obrazovanja mora odvijati bez obzira na aktuelne tužbene zahtjeve uposlenika u školama.

„Reforma obrazovanja nas, između ostalog, obavezuje i da sprovedemo reorganizaciju školskih aktivnosti s ciljem uvođenja cjelodnevne nastave, odnosno produženog boravka za učenike u svim osnovnim školama koje za to imaju adekvatne uslove i mogućnosti“, istakao je ministar Kazazović.

Kako je navedeno, planirane reformske aktivnosti će obuhvatiti i temeljnu evaluaciju ranijih rezultata eksterne mature te na osnovu toga preporučiti aktivnosti koje će dovesti do unapređenja ovogodišnjeg procesa eksterne mature.

„Bosna i Hercegovina mora da shvati da nema nafte, zlata i visoke tehnologije. Samo sa pametnim i obrazovanim ljudima ona može postići ekonomski napredak“, poručio je na kraju sastanka ministar Kazazović.