Skip to main content
Please wait...

Prvi radni sastanak ministra Kazazovića i predstavnika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS

(30, Mar 2015)

Novoimenovani ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je 27.03.2015. godine predsjednika i dopredsjednicu Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivru i Enveru Šukman povodom dogovora o principima buduće zajedničke saradnje. Tom prilikom, otvorena su neka od gorućih pitanja u oblasti osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i predložena moguća rješenja. Sastanku je prisustvovao i premijer KS Elmedin Konaković koji je dao svoju punu podršku budućem socijalnom dijalogu između ovog Sindikata i Vlade, a sve s ciljem postizanja kvalitetnijeg obrazovanja i odgoja za učenike u predškolskom i osnovnom obrazovanju ali i osiguranja pravičnog radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa zaposlenika u ovim ustanovama.

Jedan od zaključaka sastanka je da što prije treba početi sa realizacijom projekata rekonstrukcije i proširivanja kapaciteta postojećih objekata predškolskog obrazovanja kako bi se riješio problem „smještaja“ oko 300 djece u Kantonu Sarajevo koja su trenutno na listi čekanja za upis u vrtić. Dogovoreno da se tim povodom već početkom narednog mjeseca održi sastanak sa menadžmentom JU „Djeca Sarajeva“ kako bi se uključili u definiranje plana rješenja, ali i sa predstavnicima općina, te potencijalnim partnerima i međunarodnim organizacijama koji finansijski podržavaju realizaciju ovakvih projekata.

Akcentirano je i pitanje izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju u segmentu sistema elektronskog upravljanja u obrazovanju tzv. EMIS SISTEMA, te je dogovoreno da se one hitno upute prema Vladi i Skupštini u dalju proceduru a s ciljem osiguranja zakonitosti izdavanja javnih isprava i zaštiti ličnih podataka učenika i uposlenika u školama.

„Razmatrano je i pitanje rada Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS i istaknuta potreba njegovog unapređenja za što će Ministarstvo tražiti modalitete u saradnji sa strukovnim nastavničkim udruženjima, direktorima škola i sindikatom. Dogovoreno je također da će Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih pokrenuti inicijativu za normiranje pitanja zbrinjavanja zaposlenika, kroz dijalog sa direktorima škola i sindikatima, a s ciljem donošenja dva ključna akta kojima se uređuje radno-pravni status uposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama i to pravilnika o zbrinjavanju tehnološkog viška i pravilnika o zapošljavanju“, izjavio je ovom prilikom ministar Kazazović.

Na sastanku je otvoreno i pitanje revizije Nastavnog plana i programa s akcentom na interes učenika, ali i uz poštivanje radnog-pravnog statusa zaposlenika. Kako je istaknuto, to pitanje će se rješavati kroz direktne pregovore Ministarstva i Sindikata osnovnog obrazovanja, a uz konsultacije sa strukovnim udruženjima.