Skip to main content
Please wait...

Posjeta Univerzitetu "Sarajevska škola za nauku i tehnologiju"

(17, Mar 2015)

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Sifet Kukuruz je sa sekretarom Ministarstva, Ljiljanom Prelčec i pomoćnicom ministra za informatizaciju obrazovanja i nauke, Azeminom Njuhović dana 16.03.2015. godine posjetio visokoškolsku ustanovu “Sarajevo School of Science and Technology” (Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju), gdje se sastao sa rektorom Univerziteta prof. dr. Ejupom Ganićem i pravnim savjetnikom Lejlom Abdurahmanović, kojom prilikom se detaljnije upoznao sa uslovima rada i funkcionisanjem ove visokoškolske ustanove.

Tokom sastanka akademik, prof. dr. Ejup Ganić je izrazio zadovoljstvo posjetom predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koje je istovremeno ukratko upoznao sa razvojnim putem Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju te prezentirao viziju budućeg rada i djelovanja ove visokoškolske ustanove. Tom prilikom, akademik prof. dr. Ejup Ganić je iskazao očekivanje da će Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, na temelju osiguranja i jačanja kvalitete nastavno-naučnog i naučno-istraživačkog rada te snaženja kadrovske infrastrukture postati prepoznatljiva visokoškolska ustanova ne samo u okviru Bosne i Hercegovine, nego i u regionu.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Sifet Kukuruz je tokom sastanka izrazio zadovoljstvo usvojenom vizijom i razvojnom orjentacijom Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju te istovremeno naglasio da bi ova visokoškolska ustanova, u svjetlu intenzivne saradnje koju u obavljanju registrovane djelatnosti ostvaruje sa Univerzitetom Buckingham iz Velike Britanije, na međunarodnom planu mogla značajno doprinijeti promociji interesa države Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo. U tom smislu, kao izuzetno značajna činjenica istaknuto je da ostvarivanje naprijed spomenute saradnje u oblasti visokog obrazovanja i nauke, predstavlja realizaciju strateškog opredjeljenja nadležnih bosanskohercegovačkih obrazovnih vlasti da će domaći obrazovni sistem biti koncipiran i ustrojen na način koji će omogućiti kako akademsku razmjenu, tako i mobilnost studenata, ne samo u okviru domaćeg obrazovnog sistema, nego i u okviru jedistvenog Evropskog prostora visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada. U tom smislu, djelovanje i rad Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju predstavlja potvrdu internacionalizacije obrazovnog sistema u Bosni Hercegovini.

Također, postojanje i rad ove visokoškolske ustanove treba posmatrati i kao otvaranje novih radnih mjesta te stvaranje pretpostavki za zapoljašavanje novih kadrova, posebno mladih stručnjaka iz dijaspore koji iskažu spremnost i opredjeljenje za povratkom u Bosnu i Hercegovinu. Uvažavajući činjenicu da se širom svijeta nalazi veliki broj mladih i stručnih kadrova koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, istaknuto je da bi njihov povratak predstavljao pouzdanu garanciju sigurne budućnosti države Bosne i Hercegovine kao i njenog uspješnog evropskog puta. U tom smislu iskazano je očekivanje da će rad Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju predstavljati još jednu pozitivnu bosanskohercegovačku priču.