Skip to main content
Please wait...

Informacija o najznačajnijim aktivnostima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS - Visoko obrazovanje i nauka

(23, Feb 2015)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, duži vremenski period, funkcioniše bez ministra kao rukovodioca organa uprave, pa je u cilju blagovremenog informisanja javnosti u ovom prilogu dat prikaz najznačajnijih aktivnosti koje su u proteklom periodu uspješno realizovane te imaju i karakter sistemskih mjera.

Stupanjem na snagu Zakona o visokom obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 42/13-Prečišćeni tekst) i Statuta Univerziteta u Sarajevu započet je proces funkcionalne integracije Univerziteta u Sarajevu, u skladu s bolonjskim principima, čije uspješno provođenje zahtijeva donošenje značajnog broja podzakonskih akata od strane Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te tijela Univerziteta u Sarajevu i njegovih organizacionih jedinica.

U nastavku je dat prikaz akata usvojenih od strane Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

II

USVOJENI PODZAKONSKI AKTI IZ NADLEŽNOSTI VLADE KANTONA SARAJEVO:

1. Odluka o utvrđivanju postupka imenovanja članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu koje imenuje Vlada Kantona Sarajevo, početak i način rada, prava i obaveze, postupak razrješenja i druga pitanja bitna za zakonit rad i efikasno funkcioniranje Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 27/13),

2. Uredba o izmjeni i dopunama uredbe o kriterijima za finansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja koji se finansiraju/sufinansiraju iz Budžeta Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 37/13),

3. Odluka o utvrđivanju iznosa mjesečne naknade za obavljanje dužnosti člana Uprvanog odbora Univerziteta u Sarajevu ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 30/13 i 4/14),

4. Odluka o utvrđivanju troškova postupka institucionalne akreditacije i akreditacije studijskih programa ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 30/13),

5. Odluka o kriterijima za izbor i imenovanje predsjednika i članova upravnog i nadzornog odnora JU Studentski centar Sarajevo, čija imenovanja vrši Vlada Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 44/14),

6. Odluka o preduzimanju aktivnosti u cilju preciznijeg definiranja statusa, prava i obaveza te položaja i funkcije JU Studentski centar u Sarajevu ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 44/14),

7. Odluka o utvrđivanju cijene provođenja postupka akademskog i stručnog priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija na licenciranim i akreditovanim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 01/15).

III

USVOJENI PODZAKONSKI AKTI IZ NADLEŽNOSTI MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO:

1. Pravilnik o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 26/13),

2. Pravilnik o postupku osnivanja i utvrđivanja uslova za upis u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo i Registar akreditovanih studijskih programa visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 36/14).

Napomena: Sastavni dio ovog Pravilnika predstavljaju:

- Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo sa
uputstvom za vođenje registra akreditovanih visokoškolskih ustanova na području
Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 36/14), i

- Registar akreditovanih studijskih programa na visokoškolskim ustanovama na području
Kantona Sarajevo sa uputstvom za vođenje registra akreditovanih studijskih programa
na visokoškolskim ustanova na području Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona
Sarajevo" broj: 36/14).

3. Pravilnik o sticanju i korištenju akademskih titula, stručnih i naučnih zvanja na području Kantona Sarajevo za studij medicine, veterine, stomatologije, farmacije i zdravstva ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 52/14),

4. Pravilnik o registru studentskih organizacija na području Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 47/14),
Napomena: Sastavni dio ovog Pravilnika predstavlja i Registar studentskih organizacija.

5. Pravilnik kojim se uređuje formiranje komisije za provođenje javnog poziva, kao i postupak po javnom pozivu, za dodjelu sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima namijenjenim za finansiranje projekata iz oblasti mladih iz Budžeta Kantona Sarajevo sa pozicije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 31/13).

Donošenjem naprijed naznačenih podzakonskih akata, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su izvršili zakonske obaveze iz:

- člana 20. stav (7) Zakona o visokom obrazovanju,
- člana 23. stav (6) Zakona o visokom obrazovanju,
- člana 26. Zakona o visokom obrazovanju,
- člana 66. stav (1) Zakona o visokom obrazovanju,
- člana 117. stav (5) Zakona o visokom obrazovanju,
- člana 144. stav (7) Zakona o visokom obrazovanju,
- člana 12. stav (3) Zakona o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo,
- člana 45 stav (4) Zakona o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo.

IV
U cilju uspješnog nastavka provođenja procesa integracije Univerziteta u Sarajevu i stvaranja normativnih pretpostavki za njegovo uspješno provođenje, kao i u cilju izvršenja preostalih zakonskih obaveza, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su od tijela Univerziteta u Sarajevu zatražili dostavu prijedloga sljedećih akata:

1. Pravilnik o općeprihvaćenim standardima u struci koji shodno odredbi člana 96. stav (2) Zakona o visokom obrazovanju donosi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na prijedlog visokoškolske ustanove.

Pojašnjenje:
Odredbom člana 96. stav (1) Zakona o visokom obrazovanju propisano je da se izbor akademskog osoblja vrši javnim konkursom i u skladu sa kriterijima utvrđenim Zakonom o visokom obrazovanju, Standardima i normativima za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo, Statutom visokoškolske ustanove i općeprihvaćenim standardima u datoj struci, dok je u stavu (2) istog člana popisano da se općeprihvaćeni standardi u struci detaljnije razrađuju pravilnikom kojeg donosi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na prijedlog visokoškolske ustanove. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će pristupiti usvajavnju Pravilnika o općeprihvaćenim standardima u struci, nakon što zaprimi prijedlog od strane Univerziteta u Sarajevu.

2. Kriterije za finansiranje Univerziteta u Sarajevu kao javne visokoškolske ustanove i metodologiju za raspodjelu budžetskih sredstava za nastavni, naučno-nastavni, umjetnički, umjetničko-nastavni i naučno-istraživački rad, u skladu sa članom 128. stav (1) i članom 133. Zakona o visokom obrazovanju, utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pojašnjenje:
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u cilju izvršenja zakonske obaveze od strane Vlade Kantona Sarajevo te u cilju utvrđivanja adekvatnih kriterija i usvajanja metodologije koja bi uvažila specifičnosti organizacionih jedinica (po grupacijama fakulteta/akademija i drugim osnovama) svojim aktom broj: 11-05-38-sl/14 od 31.03.2014. godine, od Univerziteta u Sarajevu zatražilo dostavu odgovarajućih sugestija i prijedloga. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će pristupiti usvajavnju kriterija i metodologije kao strateškog dokumenta nakon što zaprimi odgovarajući prijedlog od strane Univerziteta u Sarajevu.

3. Pravilnik o utrošku vanbudžetskih sredstava koji prema odredbi člana 137. stav (2) Zakona o visokom obrazovanju donosi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevu, na osnovu prethodno dostavljenog prijedloga Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu.

Pojašnjenje:
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ne može izvršiti zakonsku obavezu donošenja Pravilnika o utrošku vanbudžetskih sredstava iz člana 137 stav (2) Zakona o vioskom obrazovanju prije nego Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu ovom Ministarstvu prethodno ne dostavi prijedlog Pravilnika.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je od Upravnog odbora Univerziteta zatražilo dostavu prijedloga Pravilnika.

4. Propis o sadržaju i izgledu, načinu vođenja matičnih knjiga i evidencije o izdatim diplomama u skladu sa članom 139. stav (4) Zakona o visokom obrazovanju donosi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Napomena: Ministarstvo provodi pripremne aktivnosti u cilju izvršenja naznačene zakonske obaveze. U cilju usvajanja kvalitetnog normativnog rješenja neophodno je prethodno provesti postupak usaglašavanja načina vođenja matičnih knjiga i evidencija.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u završnoj fazi izrade Obrasca iz člana 120. stav (10) odnosno Obrasca iz člana 125. stav (10) Zakona o visokom obrazovanju kojim se propisuju dodatni elementi finansijskog izvještaja koji Vladi Kantona Sarajevo odnosno resornom ministarstvu, podnose organizacione jedinice i Univerzitet u Sarajevu.

Donošenjem podzakonskih akata temeljem dostavljenih prijedloga od strane Univerziteta u Sarajevu odnosno okončanjem započetih aktivnosti, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade će u cijelosti izvršiti zakonske obaveze koje se odnose na donošenje podzakonskih akata.

V

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u okviru utvrđene nadležnosti, pored naprijed navedenih, uspješno provelo i sljedeće aktivnosti:

1. Proveden postupak institucionalne akreditacije visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo. Rješenje o institucionalnoj akreditacije doneseno za četiri visokoškolske ustanove i to:
- Univerzitet u Sarajevu (UNSA),
- Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST),
- Internacionalni Burč univerzitet (BURČ)i
- Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS).

Napomena: Visoka škola Američka škola za ekonomiju-”ASE” još uvijek nije podnijela zahtjev za institucionalnu akreditaciju.

2. Proveden postupak provjere usklađenosti statuta svih visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju koji je rezultirao donošenjem pojedinačnih odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kojom se potvrđuje da su statuti visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo usklađeni sa Zakonom o visokom obrazovanju.
- Univerzitet u Sarajevu (UNSA),
- Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST),
- Internacionalni Burč univerzitet (BURČ),
- Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS),
- Američka škola za ekonomiju (ASE),
- Fakultet za upravu (FU)

3. Proveden Zakonom o visokom obrazovanju propisani postupak koji je rezultirao donošenjem odluke Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo kojima se daje saglasnost za osnivanje tri nova Odsjeka na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke na Internacionalnom Burč univerzitetu u Sarajevu i to:
- Odsjek za međunarodno poslovanje,
- Odsjek za bankarstvo i finasije i
- Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije.

4. Proveden Zakonom o visokom obrazovanju propisani postupak koji je rezultirao donošenjem odluke Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo kojim se daje saglasnost za osnivanje nove organizacione jedinice-Medicinski fakultet u okviru Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST).

5. Proveden Zakonom o visokom obrazovanju propisani postupak koji je rezultirao donošenjem rješenja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kojim se daje saglasnost za realizaciju nastavno-naučnog procesa na dva nova studijska programa na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i to:
- studijski program „Engleski jezik i književnost“ i
- studijski program „Psihologija“.

6. Proveden postupak provjere usklađenosti Pravilnika visokoškolskih ustanova sa područja Kantona Sarajevo o priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija sa Zakonom o visokom obrazovanju i donesene pojedinačne odluke o usklađenosti Pravilnika sa Zakonomo visokom obrazovanju.

7. Realiziran Plan upisa studenata na visokoškolskim ustanovama za I i II ciklus studija za studijsku 2014./2015. godinu.

8. Realizirani Javni poziv za sufinansiranje troškova prve godine III ciklusa studija dobitnicima priznanja „Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu“ za 2013./2014. i 2014./2015. studijsku godinu na Univerzitetu u Sarajevu.

KONTINUIRANI POSLOVI

Pored naprijed naznačenih aktivnosti Sektor za visoko obrazovanje i nauku je u proteklom periodu provodio i aktivnosti koje se odnose na obavljanje redovnih poslova.

Pomoćnik ministra za
visoko obrazovanje i nauku

Sifet Kukuruz, dipl. pravnik