Skip to main content
Please wait...

Posjeta Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

(12, Feb 2015)

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Sifet Kukuruz je dana 05.02.2015. godine sa Ljiljanom Prelčec, sekretarom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Azeminom Njuhović, pomoćnicom ministra za informatizaciju obrazovanja i nauke te Abidom Fejzićem, pomoćnikom ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu.
Predstavnike Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo primio je prof. dr. Yücel Oğurlu, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, sa saradnicima, kojom prilikom je razgovarano o aktuelnim procesima u oblasti visokog obrazovanja i nauke.
Tokom sastanka predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su istaknuli činjenicu da prisustvo IUS-a u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo predstavlja rezultat opredjeljenja domaćih obrazovnih vlasti za interncionalizacijom obrazovnog sistema, što se pored akademske mobilnosti i mobilnosti studenata, postiže i kroz osnivanje i rad visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo na kojima studij pohađaju studenti koji dolaze iz različitih država svijeta.
Također, istaknuto je da se Internacionalni univerzitet u Sarajevu u proteklom periodu pokazao kao izuzetno respektabilna visokoškolska ustanova koja posjeduje kapacitet da odgovori na sve zahtjeve i izazove sa kojima se u svom radu suočava. U tom smislu iskazano je očekivanje da će studenti koji uspješno okončaju studij na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu biti uspješni promotori, ne samo interesa IUS-a, nego i promotori interesa države Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo. Tokom posjete predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obišli su prostorije IUS-a kojom prilikom su se uvjerili u postojanje optimalnih infrastrukturnih kapaciteta za kvalitetnu realizaciju nastavno-naučnog procesa te naučno-istraživačkog rada kao i provođenja raznih formi necikličnog obrazovanja. Na kraju, iskazana je spremnost i opredjeljenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da u okviru zakonom propisanih nadležnosti, u svim budućim aktivnostima i izazovima sa kojima se IUS bude suočavao, bude podrška u njihovom uspješnom prevazilaženju.