Skip to main content
Please wait...

Održana edukacija EMIS koordinatora osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo

(29, Jan 2015)

Stručna edukacija EMIS koordinatora svih osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo je uspješno održana 27. i 28. januara 2015. godine. Kontinuirana edukacija EMIS koordinatora osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo je važan aspekt procesa informatizacije osnovnih i srednjih škola, koje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo vrlo uspješno organizuje svake školske godine u saradnji sa Univerzitetskim tele-informatičkim centrom i školama u Kantonu Sarajevo.

U skladu sa programom koji je utvrđen u fazi pripreme projekta, uvodno predavanje je održala mr. sci. Azemina Njuhović, pomoćnik ministra za informatizaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Kroz predavanje je naglašena važnost nastojanja Ministarstva u daljoj informatizaciji i modernizaciji osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

Stručno predavanje o analizi postojećeg stanja, kao i o novim modulima i funkcionalnostima Integralnog informacionog sistema EMIS i njegovih komponenti je održao prof. dr. Senad Burak, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra Univerziteta u Sarajevu. Kroz predavanje, koje je bilo podijeljeno na teorijski i praktični dio, demonstrirane su i objašnjene nove procedure i moduli u komponentama EMIS Print i EMIS WEB. Poseban naglasak je stavljen na nove procedure prenosa i agregaciju radnih podataka iz školskih baza EMIS u Ministarsku bazu EMIS WEB.

Tokom edukacije je naglašeno da se, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo intenzivno radi na razvoju i implementaciji potpuno novih funkcionalnosti sistema EMIS.

U drugom dijelu edukacije je obavljen praktični trening/workshop kojeg su vodili stručni saradnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC, Burim Adžanel i Sanel Sefer. Treningom su obuhvaćeni praktični aspekti načina postupanja sa školskim sistemom EMIS i programskim rješenjem EMIS PRINT.

Svaka škola je tokom edukacije dobila obiman materijal koji detaljno opisuje procedure i način rada sa sistemima EMIS, EMIS Web i EMIS Print. Dokumentaciju su uredile i pripremile Mersida Karačić i Azra Ramić, stručne saradnice UTIC-a.

Stručno obrazovanje EMIS koordinatora osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo je još jednom pokazalo opravdanost i praktičan značaj informatizacije i automatizacije obrazovnih procesa koji se vrlo uspješno sprovode u Kantonu Sarajevo tokom zadnjih deset godina. Ti procesi će omogućiti školama, nastavnicima i učenicima da budu inovativniji u podučavanju i učenju uz bolju primjenu digitalnih tehnologija i sadržaja. Zaključeno je da se sistem mora dalje nadograđivati, te da se omogući češća edukacija na principu permanentnog, odnosno cjeloživotnog koncepta obrazovanja.