Skip to main content
Please wait...

Realizacija projekta "I ja sam dio cjeline" u Srednjoškolskom centru Hadžići

(26, Jan 2015)

U školi „Srednjoškolski centar Hadžići“, trenutno se realizuje projekat pod nazivom „I ja sam dio cjeline“ koji finansira Evropska Unija i Vijeće Evrope, tim povodom je danas školu posjetila pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo mr.sci. Azemina Njuhović.

Projekat “ I ja sam dio cjeline” – je planiran kao unapređenje kapaciteta nastavnika, stručnog i drugog osoblja JU Srednjoškolski centar Hadžići u provođenju inkluzivnih praksi u svakodnevnom radu sa djecom sa poteškoćama u učenju i razvoju, a podrazumijeva certificiranje kompletnog školskog osoblja za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju i učenju“ istakao je direktor škole profesor Misim Gegić.
Planirano je održavanja po 30 časova obuke za 3 grupe nastavnog osoblja u radu sa djecom sa poteškoćama u učenju i razvoju od strane vodećih eksperata iz ove oblasti Specijalne edukacije i rehabilitacije i Logopedije, profesorice prof.dr. Alme Dizdarević i prof. dr. Mirele Duranović sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Edukaciju će proći 74 nastavnika koji rade u ovoj školi podijeljeni su u tri grupe prema aktivima i srodnosti predmeta. Kroz edukacijski program radioničkog tipa, svaka grupa nastavnika će proći sljedeće oblasti:
• inkluzija, principi i legistlativa, stavovi, predrasude i stereotipi
• ko su učenici s teškoćama u učenju i razvoju, razumijevanje pojedinih posebnih potreba, procjena i proces identifikacije, karatreristike i procjena funkcionalnog nivoa učenika
• podučavanje učenika sa preprekama u učenju i učešću u inkluzivnom odjeljenju-vrste i oblici podrške
• organiziranje podrške kroz unapređenje vještina učenja, asisitivna tehnologija, uloga nastavnika, augmentativna i alternativna komunikacija, izrada individualiziranog nastavnog plana i programa
• ispitivanje i ocjenjivanje
• upravljanje odjeljenjem u kojem se obrazuju i djeca sa poteškoćama u obrazovanje i razvoju.
• partnerstvo sa porodicom
• rad na unapređenju indeksa inkluzivnosti- gdje je index sredstvo podrške inkluzivnom razvoju škole koji se oslanja na znanja i iskustva koja škola ima i potiče dalji razvoj škole.
Projekat će biti završen u vrijeme zimskog raspusta.