Skip to main content
Please wait...

Održan seminar „Kompetencije za pisanje prijava za EU projekte“

(22, Jan 2015)

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo: Ljiljana Prelčec sekretar ministarstva, pomoćnica ministra za informatizaciju mr.sci Azemina Njuhović i pomoćnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje gdin Abid Fejzić posjetili su polaznike seminara „Kompetencije za pisanje prijava za EU projekte“, koji se održavao u JU OŠ „Aleksa Šantić“. U radionicama su učestvovali nastavnici i direktori sljedećih škola: JU OŠ "Aleksa Šantić", Prva osnovna škola-Ilidža, Druga osnovna škola Ilidža/Hrasnica, Peta osnovna škola-Ilidža, JU OŠ „Sokolje“, JU OŠ „Behaudin Selmanović“ i Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu.

Evropska unija je za 2015. godinu raspisala pozive za raspodjelu 500 miliona eura za projekte na području razmjene mladih i strateškog partnerstva na području edukacije. Ove godine po prvi put, Bosna i Hercegovina može učestvovati i sarađivati, bez prethodnog učešča u finansiranju projekata, a sve aktivnosti za prihvaćene projekte se finansiraju u visini 100%. Zbog toga je ove godine izuzetna prilika, da BiH dobije sredstva za projekte, koje inače ne bi mogli biti finansirani.

Povodom toga Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa poduzećem PIA iz Slovenije i stručnjakom za Evropske projekte Igorom Razbornikom, pripremilo je niz radionica, koje će omogućiti pripremu takvih projekata koje će realizirati škole u Kantonu Sarajevo.

Tri niza cjelodnevnih radionica, učesnicima je pomoglo kod kreiranja ideja za takav projekt, provjeru ideja preko evropskih politika i cilja programa Erasmus+, te omogućile učesnicima rad kod pripreme rezultata projekta, razrade aktivnosti, pronalaženja evropskih partnera i kreiranja pozivnog pisma kao prvog koraka ka novom EU projektu.
Najveći izazov partnerima iz BiH je uslov Erasmus+ fonda, da mora partner iz BiH imati vrlo inovativnu ideju, koja još nije izrađena na nivou EU i za tu ideju je potrebno projektno dokazati, da ima kompetencije na tom području.
Za dobro pripremljene ideje projekta gost iz Slovenije koji studijsku posjetu provodi u O.Š „Aleksa Šantić“, će raditi individualno kao konsultant, pomoći kod pronalaženja adekvatnih partnera i pomoći da se projekti napišu i predaju na evaluaciju komisijama u EU.
Vrijednost pojedinačnog Erasmus+ projekta je 300.000 Eura za vrijeme trajanja projekta od dvije godine i za najmanje 3 partnera iz evropske unije i jednog iz BiH.

Direktor škole domaćina mr.sci. Muamer Tinjak kazao je da je “svoje veliko iskustvo gospodin Igor Razbornik prenio na naše uposlenike u periodu od 14.do 20. januara 2015. godine putem edukacije za uposlenike skole, te još pet sarajevskih osnovnih škola sa područja Općine Novi Grad i Općine Ilidža na temu: „Kompetencije za pisanje prijava za EU projekte“.