Skip to main content
Please wait...

Održan seminar / radionica iz oblasti aviomodelarstva

(22, Jan 2015)

Udruženje tehničke kulture Novi Grad, uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u utorak 20.01.2015. godine održalo je seminar-radionicu iz oblasti aviomodelarstva, izrada jedrilica A1. Domaćin seminara bila je OŠ "Aleksa Šantić, koja je sve svoje infrastrukturne i ljudske resurse stavila na raspolaganje za relizaciju ovog projekta.
Na seminaru-radionici učestvovalo je 34 nastavnika Tehničke kulture, 43 učenika uzrasta od 5. do 9. razreda iz 20 osnovnih škola iz Kantona Sarajevo. Učenici su kroz radionicu izrađivali modele jedrilica A1 uz asistenciju svojih nastavnika i stručnih osoba iz ove oblasti. Cilj programa je i populariziranje ovog oblika izvannastavnih aktivnosti te razvijanje kreativnog talenta učenika, kao i stručna edukacija nastavnika koji će usavršeno znanje u ovoj oblasti prenijeti u škole.
Učesnike seminara su posjetili i predstavnici resornog ministarstva, sektretar Ljiljana Prelčec i pomoćnici ministra mr.sci.Azemina Njuhović i g-din Abid Fejzić, koji su se zahvalili direktoru škole mr.sci. Muameru Tinjaku na pružanju podrške održavanju seminara, te izrazili oduševljenje radom nastavnika i učenika. Kako su istakli u svojim obraćanjima, tehnička kultura sa svim svojim programima i djelatnostima je veoma važan izvor znanja, umijeća i sposobnosti koje naši učenici trebaju usvojiti. Tehnička kultura je jedan od temelja razvoja stvaralačkih aktivnosti učenika koji će sigurno rezultirati primjenom novih tehnološko-informatičkih dostignuća u svakodnevnom životu i radu.