Skip to main content
Please wait...

"Škola budućnosti" - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Microsoft BiH pokreću pilot projekat

(24, Nov 2014)

Velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na konferenciju za novinare, koja će se održati u srijedu, 26.11.2014. godine u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo, multimedijalna sala, ul. Reisa Džemaludina Čauševića br.1, sa početkom u 11:00 sati.

Povod za održavanje konferencije za novinare je pokretanje pilot projekta „Škola budućnosti“ od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Microsoft-a BiH. Pilot projekat podrazumijeva primjenu jednog sasvim novog koncepta podučavanja i učenja za učenike osnovnih škola, pod nazivom Samoorganizovano okruženje za učenje (SOLE - Self Organised Learning Environment) u 8 osnovnih škola u Kantonu Sarajevu.

Prisutnim predstavnicima medija projekat „Škola budućnosti“ će predstaviti mr.sci. Azemina Njuhović, pomoćnica ministra za informatizaciju obrazovanja i nauke, Dženita Demir, nastavnica razredne nastave u OŠ „Behaudin Selmanović“ i Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH.

Primjena SOLE koncepta podrazumijeva i opremanje učionica sa IT opremom poput tableta, interneta, aplikacija i Office u oblaku, koja je sama po sebi samo sredstvo za postizanje osnovnog cilja koji podrazumijeva da nastavnici podstiču učenike na zajednički rad prilikom podučavanja i učenja. Zahvaljujući spremnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te nastavnika i rukovodstva u odabranim osnovnim školama, stvoreni su preduslovi za uključivanje učenika iz Bosne i Hercegovine u još jednu globalnu obrazovnu inicijativu pomoću koje mogu krenuti u istraživanja i učiti kako da uče i usvajaju znanja uz upotrebu IKT tehnologija i novih obrazovnih koncepata.

U nadi da ćete nam se pridružiti na predstavljanju novog projekta,