Skip to main content
Please wait...

Potpisan Memorandum o saradnji sa Srednjom tehničkom školom u Bursi

(4, Nov 2014)

U turskom gradu Bursi 22.10.2014. godine potpisan je Memorandum o saradnji između srednje tehničke-stručne škole iz Burse, Republika Turska „OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ“ i Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.
Od 21.10. do 26.10.2014. godine, delegacija koju su sačinjavali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo: mr.sci. Azemina Njuhović, pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i mladih za informatizaciju obrazovanja i nauke, mr. Nihada Čolić- stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, predstavnici Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Mirsada Šahbegović, direktorica, Sejad Mujezinović, pomoćnik direktora za nastavu, mr. Kemal Jaganjac, rukovodilac nastavnog procesa za razvoj i unapređenje, Sabahudin Solak – nastavnik stručno-teoretske nastave, bila je gost Srednje tehničke i stručne škole iz Burse - Republika Turska.

Tom prilikom potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između dvije škole. Sporazum su zaključili generalni direktori škola Sebahetttin Ucar i Mirsada Šahbegović. Svečanom događaju prisustvovao je i kolektiv škole domaćina. Sporazum je potpisan kako bi se unaprijedio naučni i obrazovni profil rada škola, a za sve buduće aktivnosti u realizaciji Sporazuma će biti zaduženi stručni timovi obje škole. Škola domaćin obrazuje učenike putem šest smjerova: Informacijske tehnologije, Industrijska automatizacija, Električne i elektroničke tehnologije, Tehnologija motornih vozila, Mehanička tehnologija - Mehanika i Metalstvo - Tehnologije obrade metala sa najsavremenijim modernim učilima, u skladu sa svjetskim standardima i primjer je dobre saradnje obrazovne ustanove i privrede. Tokom radne posjete dogovorena je poslovno-stručna saradnja između škola, koja će se ogledati u zajedničkom učešću u programima Erasmus +, programima koja će organizovati i finansirati ove dvije škole, razmjeni iskustava u odgojno-obrazovnom radu sa učenicima, nastavnim metodama, usavršavanju nastavnih planova i programa i sl.

Domaćini delegaciji su bili: Sebahattin Ucar – direktor škole, pomoćnici direktora Ahmet Turan Gonutlas, Berna Gundogu i Hakan Yavas,te g-din Aybar Uluca istaknuti privrednik, koji je inicirao i sproveo upoznavanje, bratimljenje i potpisivanje Sporazuma, kao i posjetu delegacije navedenim institucijama.

Također, upriličen je i prijem delegacije kod Ministra obrazovanja pokrajine Burse, Gradonačelnika Burse i Privredne komore izvoznika Republike Turske, koji su izrazili zadovoljstvo ovakvim vidovima saradnje škola dvije prijateljske države i iskazali svoju podršku i budućim projektima koje škole budu realizirale.