Skip to main content
Please wait...

Održan radni sastanak na temu izostanaka učenika sa nastave

(16, Oct 2014)

U prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo održan je radni sastanak sa predstavnicima Zajednice direktora srednjih škola, Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola i Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.
Sastanku su prisustvovali sekretar ministarstva Ljiljana Prelčec, pomoćnici ministra mr.sci. Azemina Njuhović i Abid Fejzić, stručne savjetnice Lamija Husić i Vesna Alić, direktori Omer Pajević i Safet Velić te predstavnici Vijeća roditelja gđa Amela Penava i gdin Avdić.
Tema sastanka je iznalaženje rješenja za smanjivanje zabrinjavajuće velikog broja izostanaka sa nastave učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Ministarstvo je planiralo da u narednom periodu uradi sveobuhvatnu analizu stanja u osnovnim i srednjim školama, gdje će posebna pažnja biti posvećena prisustvovanju učenika nastavi kao važnom elementu obrazovno-odgojnog procesa.
Na sastanku je zauzet jedinstven stav da će se na nivou Udruženja direktora / ravnatelja osnovnih škola i Zajednice direktora srednjih škola u narednih 15 dana održati radni sastanci kako bi se razmotrili uzroci izostanaka i predložile konkretne mjere za smanjenje broja izostanaka učenika. Donesene mjere bi u konačnici trebale rezultirati konkretnim aktivnostima koje će poduzeti Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u saradnji sa drugim subjektima (odgojno obrazovne ustanove, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Vlada Kantona Sarajevo) s ciljem prevazilaženja postojećeg stanja u ovoj oblasti.