Skip to main content
Please wait...

Položen kamen temeljac za dogradnju osnovne škole u Dobroševićima

(8, Oct 2014)

Polaganjem kamena temeljca, 08.10.2014. godine, u naselju Dobroševići ozvaničen je početak radova na dogradnji osnovne škole „Dobroševići“.
Time je počela relizacija jednog od prioritetnih projekata kada je u pitanju obrazovanje.
Potreba za proširenjem kapaciteta škole u ovom naselju prisutna je više godina, jer je evidentan konstantan rast broja učenika. Nastava se odvija u otežanim uslovima zbog nedostatka školskog prostora.
Nastava za 572 učenika odvija se u u šest učionica, u dvije smjene i međusmjeni, tako da je bilo neophodno hitno krenuti u rješevanje ovog problema. Prvom fazom projekta predviđena je izgradnja osam učionica, osam kabineta i jednog većeg prostora za više namjena, dok je drugom fazom predviđena gradnja fiskulturne sale. Cijeli projekat koštat će oko 2.015.000 maraka.
Ove godine za dogradnju OŠ "Dobroševići" obezbijeđeno je 900.000 konvertibilnih maraka, od toga je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obezbijedilo 400.000 KM, kuvajtska firma Ardh Aljazeera donirala je 300.000 KM, a iz budžeta Općine Novi Grad izdvojeno je 200.000 KM. Preostali dio sredstava za dovršetak škole obezbijedit će se u narednoj godini.
Svečanosti polaganja kamena temeljca za dogradnju OŠ "Dobroševići" prisustvovali su uz mnogobrojne pozvane goste, delegacija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ambasador države Kuvajt u BiH dr. Nasser Riden Thamer Al Motairi, direktor firme Ardh Aljazeera Dajfulah Nahar Al Taibi, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor OŠ „Dobroševići“ Zijah Ramović.