Skip to main content
Please wait...

Potpisan ugovor sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA)

(30, Jun 2014)

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) nadležne obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini potpisale su ugovor o saradnji na “Projektu za poboljšanje informatičkog obrazovanja u mješovitim srednjim školama u Bosni i Hercegovini, s gimnazijom u sastavu”.
Riječ je o dvogodišnjem projektu vrijednom 2,8 miliona maraka koji je namijenjen poboljšanju informatičkog obrazovanja u 59 mješovitih srednjih škola - sa gimnazijom u sastavu, koji će se realizirati u cijeloj Bosni i Hercegovini. Projekat predstavlja nastavak odnosno drugu fazu, projekta prethodno realiziranog u 54 gimnazije u Bosni i Hercegovini.

Zlatko Horvat, sekretar ministarstva civilnih poslova BiH, na ceremoniji potpisivanja naglasio je da je evaluacija urađenog u prethodnim fazama potvrdila veliki napredak i konkretne rezultate u poboljšanju informatičkog obrazovanja u svim školama, odnosno gimnazijama, u kojima se prethodni projekat provodio. Projekat traje 2 godine i počinje u septembru ove godine.

Škole iz Kantona Sarajevo koje će biti uključene u ovaj projekat su: Mješovita srednja škola Hadžići, Mješoviti školski centar Ilijaš i Peta gimnazija i iste će biti opremljene neophodnom savremenom informatičkom opremom i udžbenicima. Projekat je fokusiran na učenike, škole koje će uz novu infomatičku opremu i uz poseban program profesionalnog stručnog usavršavanja nastavnog kadra služiti napretku obrazovnog sistema i uspostavljanju mreže za saradnju i razmjenu informacija između učesnika Projekta.