Skip to main content
Please wait...

Informacija - Eksterna matura

(17, Jun 2014)

Ukupan broj učenika koji su polagali test iz Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti - 4.611 učenika
Prosjek osvojenih bodova - 7,27.

Ukupan broj učenika koji su polagali test iz Fizike - 535 učenika
Prosjek osvojenih bodova - 6,50.

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo su u ponedjeljak i utorak obilazili osnovne škole na području Kantona Sarajevo u kojima su učenici devetih razreda polagali eksternu maturu.
Željeli smo najprije utvrditi kako protiče polaganje eksterne mature u tehničkom i informatičkom smislu, te pružiti podršku učenicima i nastavnicima u provođenju iste.
Prilikom obilaska nisu primijećeni problemi u provođenju eksterne mature niti su škole ukazivale na probleme u provođenju eksterne mature.
Prilikom obilaska jedne od osnovnih škola učenici su istakli svoje zadovoljstvo korištenjem šifri na ispitnim materijalima,jer je na taj način zagarantovana objektivnost prilikom vrednovanja testova.
Nadamo se da će uloženi trud učenika, uposlenika škola, Ministarstva obrazovanja,nauke i Univerzitetskog tele-informatičkog centra, u pripremama provođenja eksterne mature do kraja, to jest i trećeg dana proteći kako je to planirano, u najboljem redu u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.
Vjerujemo da će i učeničko znanje pokazano na ovoj provjeri biti na visini.