Skip to main content
Please wait...

Sastanak sa predstavnicima fakulteta medicinske grupacije u sastavu Univerziteta u Sarajevu

(23, May 2014)

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Kukuruz Sifet dana 21.05.2014. godine sa saradnicima iz Sektora za visoko obrazovanje i nauku održao je radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima fakulteta medicinske grupacije u sastavu Univerziteta u Sarajevu (Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet sa klinikama, Veterinarski fakultet, Faramceutski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija) na kojem je razmatran tekst prijedloga Pravilnika o sticanju i korištenju akademskih titula, naučnih i stručnih zvanja u Kantonu Sarajevo za studij medicine, veterine, stomatologije, farmacije i zdravstva.

Tokom sastanka istaknuto je da pozitivni zakonski i podzakonski propisi utvrđuju obavezu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da donese poseban Pravilnik kojim će se pravno urediti sticanje titula i zvanja na naprijed pomenutim fakultetima. Neophodnost donošenja posebnog Pravilnika rezultat je činjenice da je nastavno-naučni proces na pomenutim fakultetima, za razliku od fakulteta koji pripadaju drugim grupacijama nauka/umjetnosti, organizovan kao integrisani studij prvog i drugog ciklusa studija (uz izuzetak Fakulteta zdravstvenih studija). Adekvatno pravno regulisanje sticanja titula i zvanja na fakultetima medicinske grupacije na Univerzitetu u Sarajevu treba omogućiti njihovu prepoznatljivost u okviru jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja.

U tom smislu, Ministarstvo je cijenilo neophodnim provesti neposredne konsultacije sa predstavnicima pomenutih fakulteta kako bi tekst Pravilnika predvidio pravna rješenja koja bi uvažila i reflektirala akademsku i pravnu praksu u okviru evropskog prostora visokog obrazovanja.

Pravna rješenja treba da podstaknu i omoguće mobilnost svršenih studenata, odnosno da osiguraju prepoznatljivost diploma, titula i zvanja u okviru evropskog prostora visokog obrazovanja, gdje fakulteti medicinske grupacije Univerziteta u Sarajevu, s aspekta kvalitete nastavno-naučnog procesa koji izvode i realizuju, i pripadaju.
Također, tokom sastanka tematizirana su i druga pitanja od značaja za rad fakulteta medicinske grupacije Univerziteta u Sarajevu te zaključeno da bi u narednom periodu trebalo intenzivirati saradnju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i predstavnika svih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.