Skip to main content
Please wait...

Neophodno nastaviti i intenzivirati saradnju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu

(28, Mar 2014)

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo Kukuruz Sifet, sa saradnicima, posjetio je u srijedu 26.03.2014. godine Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu gdje se susreo sa predsjednikom Studentskog parlamenta gdin. Ahmedom Nurkovićem i gdin. Amarom Nurkovićem. Tokom susreta razgovarano je o aktuelnim pitanjima u vezi sa radom i funkcionisanjem Studentskog parlamenta i u tom smislu zaključeno je da je neophodno u najkraćem roku pristupiti provođenju aktivnosti u cilju usklađivanja normativih akata Studentskog parlamenta kako bi se na precizan način uredilo buduće djelovanje i rad kako Studentskog parlamenta tako i Studentskih vijeća organizacionih jedinica. Također, istaknuto je da je neophodno pristupiti realizaciji zakonskih normi koje imaju za cilj osigurati materijalno-tehničke te finansijske pretpostavke neophodne za nesmetan rad i djelovanje Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.
Konstatovano je da studenti svaku visokoškolsku ustanovu čine prepoznatljivom kako na domaćem tako i na međunarodnom planu i u tom smislu pomoćnik ministra Sifet Kukuruz je istaknuo da od predstavnika Studentskog paralamenta očekuje da ulože dodatni napor kako bi studenti u narednom periodu, uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, igrali značajniju ulogu u okviru procesa koji se odvijaju na Univerzitetu u Sarajevu. U tom smislu, naglasio je da su osigurane normativne pretpostavke koje omogućavaju studentima da aktivno sudjeluju u svim univerzitetskim procesima te da neposredno sudjeluju u postupku donošenja odluka od strane tijela/organa Univerzitetu u Sarajevu. Zastupljenost studenata u tijelima Univerziteta predstavlja priznanje njihove relevantnosti za Univerzitet, ali istovremeno predstavlja i osnov za iskazivanje i efikasno zadovoljavanje potreba studentske populacije.
U toku sastanka predsjednik Studentskog parlamenta je prezentirao dosadašnje aktivnosti koje je realizirao Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu te naznačio buduće pravce djelovanja.