Skip to main content
Please wait...

Čestitka povodom 25. Novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine

(22, Nov 2013)

Cijenjeni/Cijenjena,

U ponedjeljak 25. novembra, građani Bosne i Hercegovine će obilježiti jedan od najvažnijih datuma u historiji svoje domovine – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Na ovaj dan, prije 70 godina na Prvom zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), koje je održano u Mrkonjić-Gradu, su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.
Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.
Agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je nastupila gotovo pola stoljeća kasnije i trajala od aprila 1992. godine do novembra 1995. godine, nije zaustavila borbu njenih građana za izgradnju slobodne zemlje, u kojoj će svi njeni narodi biti ravnopravni, a odluke Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.
Poštujući vlastita vjerska opredjeljenja, a istovremeno uvažavajući različitost vjerskih osjećanja, ističemo da je tolerancija i međusobno razumijevanje jedini put opstanka i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini.
Svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti.