Skip to main content
Please wait...

Moguće odobrenje dodatnog upisa učenika u razrede

(2, Jul 2013)

U skladu sa planom upisa u srednje škole Kantona Sarajevo, 01.07.2013 godine u 19.00h su objavljene preliminarne rang liste primljenih kandidata. U skladu sa planom upisa, tokom naredne sedmice će biti objavljen i drugi konkurs učenika koji se nisu upisali u srednje škole.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo je u proteklom periodu zaprimilo određeni broj molbi za proširenjem plana upisa. Molbe su trenutno u fazi razmatranja, tim više što je određeni broj srednjih škola u Sarajevu primio i do sto prijava više u odnosu na broj učenika koje primaju.

Kako je po planu upisa planiran upis za 2.700 učenika a s obzirom da je na eksternu maturu pristupilo oko 200 učenika koji dolaze izvan Kantona Sarajevo evidentno je da postoji određeni broj učenika koji nisu obuhvaćeni primarnim planom upisa.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo će razmatrajući molbe donijeti eventualne odluke o odobravanju dodatnog upisa učenika u razrede, s tim da će se broj učenika u odjeljenju povećavati sa predviđenog broja 20 za par dodatnih učenika ali neće doći do formiranja dodatnih odjeljenja u školama.

Kako je Vlada Kantona Sarajevo institucija koja odobrava promjenu plana upisa, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih će detaljno informirati Vladu Kantona Sarajevu u vezi s navedenim.