Skip to main content
Please wait...

Ministar uklonio ploču s natpisom 'retardirana djeca'

(11, Dec 2012)

Diskriminirajuća tabla Centra Vladimir Nazor u Sarajevu, na kojoj je stajao zastarjeli pojam 'retardirana djeca', više ne stoji na ovom obrazovnom centru. Inače, ovaj se pojam rijetko koristi, ne prepoznaje ga niti jedna konvencija o ljudskim pravima, i - uvredljiv je.

Prijedlog novog naziva ustanove jeste Javna ustanova Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor Sarajevo

Prof. dr Damir Marjanović, novi ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, skinuo je danas ovu tablu, i to na inicijativu roditelja i zaposlenih. Kako je ministar izjavio za portal Radiosarajevo.ba, radi se o simboličnom, ali jako važnom koraku za obrazovanje u Sarajevu:

Ponosim se što sam mogao biti dio ovog događaja.“

Potez je simboličan, kazao nam je prof. dr Marjanović, jer u narednim danima tek treba ozvaničiti prijedlog o izmjeni naziva Centra koji se sada zvanično zove „javna ustanova za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece...“.
Marjanović nam je otkrio da je Školski odbor Centra već ranije pokrenuo ovu inicijativu koja će sada otići u standardnu (kantonalnu) proceduru, a Ministarstvo, na čijem je čelu Marjanović, će insistirati na njenom ubrzanju.

Dok se ne usvoji odluka o promjeni naziva Centra, a da se ne bi kršili neki drugi zakoni, govori ministar za naš portal, bit će postavljena privremena ploča.