Skip to main content
Please wait...

Prezentiran projekt „Sa policijom u kino“

(10, Dec 2012)

Projekt „Sa policijom u kino“ kojeg zajednički provode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te filmsko preduzeće „Tropik“ prezentiran je danas na press konferenciji organiziranoj ovim povodom u Kantonu Sarajevo.

„Ovo je prvi interresorni projekt naša dva ministarstva i u njegovoj implementaciji učestvuje 35.466 učenika osnovnih škola sa području Kantona Sarajevo. Započeo je 29. novembra i do danas je preko 6.000 učenika od V do IX razreda pogledalo film u 3D tehnici 'Asterix i Obelix', dok od danas počinje prikazivanje filma 'Pet legendi' u istoj tehnici za učenike od od I do IV razreda. Uz pauzu za zimski raspust, planirano je da traje do  05. marta 2013. godine“, informisao je prisutne predstavnike medija ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Damir Marjanović, te dodao da dnevno svakog radnog dana oko 900 djece prisustvuje ovim projekcijama koji uz značajanu ulogu i asistenciju službenika MUP-s Kantona Sarajevo i uposlenika KJKP „GRAS“-a iz svojih škola vozilima gradskog prevoza bezbjedno i besplatno stižu do kina „Cinema city“, kao i nakon projekcije do škola.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermina Pećanca, ovaj projekt je u stvari potprojekt jednog mnogo šireg projekta pod nazivom „Rad policije u zajednici“ kojeg MUP Kantona Sarajevo provodi u Kantonu Sarajevo već više godina.

„Projekt 'Sa policijom u kino' ima preventivnu ulogu, jer pitanje bezbjednosti je pitanje svih pitanja, odnosno baza za svakodnevno djelovanje, ali i za unapređenje svih drugih oblasti društvenog života. Njegovom implementacijom želimo uspostaviti najdirektniju i najneposredniju saradnju između policije i građana, a posebno sa našom djecom koju i danas vrlo često stariji prepadaju policajcima. Želimo im pokazati da policija nije bauk. U ovu aktivnost će biti uključeni policijski službenici iz svih devet policijskih uprava“, istakao je ministar Pećanac. On je dodao da će MUP Kantona Sarajevo učestvovati u svim projektima koji imaju za cilj prevenciju, jer je svima nama bolje da se bavimo njom više nego posljedicama i represivnim mjerama zbog činjenja kaznenih djela. U tom smislu je najavio i revidiranje i izradu novog Akcionog plana za prevenciju maloljetničke delinkvencije, koji bi trebao biti kreiran paralelno sa Budžetom Kantona Sarajevo za 2013. godinu do početka februara sljedeće godine zbog planiranja neophodnih sredstava za njegovu primjenu.

„Svim ministarstvima i ustanovama poslali smo dopis da se aktivno uključe u izradu Akcionog plana, jer nam je svima prevencija prioritet“, naglasio je ministar Pećanac.

Ognjen Džinić, projekt menadžer filmskog preduzeća „Tropik“, je kazao da će učenici sarajevskih škola kroz realizaciju ovog projekta imati priliku vidjeti vrhunska filmska ostvarenja „Asterix i Obelix“ i „Pet legendi“ u najboljim uvjetima i to u 3D tehnici za samo dvije KM, sa koliko participiraju, dok će djeca iz socijalno ugroženih porodica i sa posebnim potrebama projekcije gledati besplatno.

„Prije svake projekcije u kinu 'Cinema City' djeci od V do IX razreda osnovnih škola prikazuje se prigodan program koji tretira zloupotrebu pirotehničkih sredstava, dok za one mlađe od I do IV razreda emitira se sadržaj koji obrađuje saobraćajnu kulturu“, rekao je Džinić, te dodao da je zajednički cilj svih partnera u ovom projektu da utiču na podizanje opće i filmske kulture kod naše djece.