Skip to main content
Please wait...

Čestitka povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine

(22, Nov 2012)

Cijenjeni/Cijenjena,

u nedjelju  25. novembra 2012. godine građani Bosne i Hercegovine će obilježiti  jedan od najvažnijih datuma u historiji svoje domovine – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na ovaj dan, prije 69 godina na Prvom zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), koje je održano u Mrkonjić-Gradu, su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je  247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).

Agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je trajala od aprila 1992. godine do novembra 1995. godine, nije zaustavila borbu za izgradnju slobodne zemlje, zemlje ravnopravnih naroda, a odluke Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju jedini ispravan put kojim Bosna i Hercegovina, uz sve poteškoće na koje nailazi, nezaustavljivo ide naprijed.

Poštujući vlastita vjerska opredjeljenja, a istovremeno uvažavajući različitost vjerskih osjećanja, ističemo da je tolerancija i međusobno razumijevanje jedini put opstanka i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini.

Jedno od naših važnih opredjeljenja jeste i razvijanja ljubavi prema domovini kod naših učenika, odnosno patriotskih osjećanja, te cijeneći važnost ovog datuma, upućujemo da je potrebno u svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi obilježiti 25. novembar organiziranjem časa historije u povodu obilježavanja Dana državnosti.

Koristimo se prilikom da podsjetimo da je, shodno školskom kalendaru za 2012/2013. godinu, ponedjeljak 26.11.2012. godine, praznični, odnosno neradni i nenastavni dan.

S poštovanjem,

                                                                                                         M I N I S T A R