Skip to main content
Please wait...

Projekat e-školstvo - potpisivanje sporazuma

(11, Jun 2012)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prof.dr. Fahrudin Oručević potpisao je u Sarajevu sporazum o saradnji između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Republike Slovenije.

Sporazumom se uspostavlja saradnja između dva ministarstva na izvođenju zajedničkih naučno-istraživačkih projekata na području školskog sistema, s posebnim naglaskom na obrazovanju nastavnika i stručnih djelatnika o upotrebi informacijske tehnologije pri podučavanju, učenju i vođenju škole; prijenosu znanja i iskustava, kao i pomoći pri izradi metodologije za obrazovanje nastavnika i stručnih djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama o upotrebi IKT-a; sudjelovanju u modernizaciji nastavnih planova i programa i upravljanju odgojno-obrazovnim ustanovama korištenjem IKT-a; sudjelovanju pri planiranju puta do e-kompetentnosti nastavnika i stručnih djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama i e-kompetentne škole; organizaciji zajedničkih konferencija, te promicanju zajedničkih projekata upotrebom tehnologije “učenja na daljinu” između nastavnika i učenika.

U povodu potpisivanja sporazuma, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je upriličilo prezentaciju projekta E-školstvo koji se već tri godine provodi u školama u Sloveniji kao dio evropskih smjernica u unaprjeđenju odgojno-obrazovnog rada. Prezentaciji su prisustvovali direktori i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola s područja Kantona Sarajevo. Gosti iz Slovenije su prezentacijom prikazali i praktičan uticaj projekta E-školstvo na osavremenjavanje obrazovnog procesa u Sloveniji, podizanje interesa učenika i nastavnika za redovnu nastavu i dostizanje evropskih standarda u oblasti obrazovanja. Prisutni direktori su iskazali interes za provođenje sličnog projekta u školama Kantona Sarajevo.

Ovim Sporazumom Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pokazalo je svoje opredjeljenje ka kontinuiranom razvoju obrazovnih procesa u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, uz saradnju sa svim akterima koji u tom procesu mogu i žele učestvovati i pomoći pri planiranju puta do e-kompetentnosti nastavnika i stručnih djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama i e-kompetentne škole.